Dit is opvallend, nu zorgverzekeraars in rechte al jarenlang betogen dat zo’n generiek kortingspercentage (meestal 25-30 %) wél toegestaan is. In een e-mail van VWS valt nu te lezen:
“Hallo […], n.a.v. ons vorige overleg met de zorgverzekeraars/ZN (zie bijgevoegd verslag) heeft VWS in kaart gebracht (1) of een generiek kortingspercentage in lijn is met de jurisprudentie: antwoord is nee en (2) of in een wetsvoorstel alleen voor de wijkverpleging en ggz het hinderpaalcriterium niet nader uitgewerkt zou hoeven worden: antwoord is nee. Deze info is gedeeld met ZN (zie mail hieronder).”
Het Hof Arnhem-Leeuwarden kwam enkele jaren geleden tot eenzelfde oordeel.
Het wordt nog spannender als te lezen valt dat een vertegenwoordiger van VWS aan Zorgverzekeraars Nederland (ZN) schrijft:
“Ik heb nog een vraag. Zorgverzekeraars hebben tijdens ons laatste overleg aangegeven dat zij bereid zouden zijn om gezamenlijk non-concurrentieel de omvang van de afslag te beperken (een hoger percentage bij goedkope prestatie, een lager percentage bij duurdere prestatie) die zorgt voor een echt passende eigen betaling, In lijn met het hinderpaalcriterium. Mijn vraag is: waarom zijn zorgverzekeraars hier bij deze maatregel wel toe bereid, en bij het wetsvoorstel bevorderen contracteren niet?”
Met andere woorden: ook zorgverzekeraars erkennen dat zij nu niet in lijn handelen met het hinderpaalcriterium en zijn slechts onder (door hen te dicteren) voorwaarden bereid hun handelwijze in lijn te brengen met het hinderpaalcriterium. Het moet eigenlijk niet gekker worden. De kritische vraag die de betreffende vertegenwoordiger van VWS stelt spreekt wat dat betreft boekdelen.
Het citaat is óók opvallend omdat zorgverzekeraars in rechte steeds betoogd hebben dat een systeem waarin de omvang van de korting afhankelijk is van de hoogte van de kosten praktisch onuitvoerbaar is. Dat blijkt dus een gelegenheidsargument te zijn.
In het vervolg van deze e-mailcorrespondentie, maar ook in de andere geopenbaarde stukken, blijkt overigens dat er binnen VWS (voor het overige) weinig kritisch gedacht wordt over de handelwijze van zorgverzekeraars. In ieder geval lijkt VWS de mening van zorgverzekeraars erg belangrijk te vinden; er is sprake van veelvuldige afstemming met ZN. Dit roept de vraag op wat er onder de vele weggelakte passages schuilgaat.