Dichtbij de kansen en uitdagingen in de woningbouw
Veel vraag, weinig aanbod. De woningbouwopgave in Nederland wordt op verschillende vlakken ernstig belemmerd. De huurmarkt kampt met onzekerheid door veranderende fiscale en huurwetgeving en strikte huurindexering. De bouwmogelijkheden worden verder beperkt door strenge stikstofrichtlijnen, netcongestie en waterproblematiek. Tel daarbij op trage vergunningsprocedures en hoge eisen aan woningen en openbare ruimte die zorgen voor verdere vertragingen.
De woningbouw in de knel, wat kan er wel?
De vraag naar nieuwe woningen is ongekend hoog, maar de broodnodige woningbouw blijft achter. We moeten toekomstgericht bouwen, en daarom kijkt Dirkzwager naar wat er juridisch wél mogelijk is om vooruit te kunnen.
We onderzoeken mogelijkheden zoals het versnellen van vergunningsprocedures en het benutten van alternatieve bouwstrategieën die passen binnen de huidige regelgeving. Daarnaast richten we ons op de juridische haalbaarheid van herbestemming van bestaande panden en het optimaliseren van samenwerkingen met gemeenten voor efficiënte grond- en projectontwikkeling. Hierbij besteden we aandacht aan het oplossen van juridische knelpunten en het benutten van fiscale voordelen. Door creatieve en flexibele juridische oplossingen te bieden helpen we bij het versnellen van woningbouwprojecten.
Transformatie en herbestemming als oplossing
Om binnen de beperkte ruimte aan de woningbouwopgave te voldoen is variatie in woonvormen noodzakelijk. Bestaande gebouwen zullen getransformeerd moeten worden en een nieuwe bestemming moeten krijgen. Een (fiscale) haalbaarheidsanalyse van de beoogde woningbouw, de grondverwerving, het verkrijgen van de juiste vergunningen en het goed vastleggen van juridische afspraken in overeenkomsten zijn hierbij belangrijk. Hierbij moet ook oog worden gehouden voor fiscale en notariële kwesties en het omgevings- en bouwrecht, zoals de nieuwe Omgevingswet.
Voor een succesvolle ontwikkeling van de leefomgeving moeten verschillende expertisegebieden worden gecombineerd. Dirkzwager biedt projectontwikkelaars en gemeenten de brede juridische ondersteuning die voor deze transformatie nodig is. Zo realiseren we samen duurzame oplossingen voor de woningbouwopgave.
Scherp op veranderende huurregels en wijzigingen in belastingregimes
De (ver)huurmarkt is momenteel een onzekere markt voor projectontwikkelaars en beleggers doordat de huurregelgeving en fiscale regelgeving ten aanzien van de verhuur van vastgoed (sterke) veranderingen ondergaat. Het wordt lastiger om langdurige investeringen te plannen wanneer zowel het huurrecht als de fiscale wetgeving regelmatig wijzigen, zoals de ontwikkelingen in box 3 en de ontwikkelingen voor de heffing van vennootschapsbelasting (mogelijke aanscherping renteaftrek). Het maakt daarbij niet uit of het gaat om huurprijsbescherming, huurindexering of fiscale voordelen en verplichtingen. Elke verandering kan een grote impact hebben.
Dirkzwager combineert expertise in huurrecht en fiscale advisering zodat u weloverwogen beslissingen kunt nemen en de (ver)huurmarkt met meer vertrouwen kunt betreden.
Heeft u een vraag? Kom vrijblijvend in contact met onze specialisten
Duurzaam bouwen
Bij duurzaam bouwen moet rekening worden gehouden met locatiekeuze, stikstofproblematiek, de ontwikkeling van warmtenetten, het waarborgen van waterkwaliteit en het realiseren van klimaatneutrale, regen- en hittebestendige bouwprojecten. Het maken van duurzame keuzes over deze aspecten kan een impact hebben op de bouwkosten, maar draagt tegelijkertijd bij aan CO2-reductie in de bouwsector, toekomstbestendige wijken en duurzame huisvesting. Daarnaast bestaan fiscale tegemoetkomingen (investeringsaftrek) voor duurzaamheidsinvesteringen.
Dirkzwager heeft specialisten in huis die ervaring hebben op het snijvlak van bouwrecht, milieuwetgeving en publiekrecht. Wij werken nauw samen met onze cliënten om innovatieve en duurzame oplossingen te realiseren.
Gemeentelijke regie in woningbouw
De woningbouwopgave in Nederland vraagt om daadkrachtige gemeentelijke regie en stedelijke herontwikkeling. De rol van de gemeente als grondregisseur kan bijdragen aan het stimuleren van private bouwprojecten vanuit het publiekrecht, wat de woningbouw versnelt en de kwaliteit verbetert. Er is beperkte beschikbare grond. Gemeenten moeten daarom effectieve instrumenten inzetten. Denk aan onteigening, uitkoop, anterieure overeenkomsten, strategische aanbestedingen en voorkeursrechten. Tegelijkertijd moeten zij rekening houden met staatssteun en het Didam-arrest.
Dirkzwager adviseert gemeenten en marktpartijen over de strategische inzet van deze juridische instrumenten. Samen pakken we de woningbouwopgave effectief aan en bevorderen we duurzame gemeentelijke ontwikkeling.
Ontdek alle kennisartikelen
Blijf op de hoogte van nieuws en actuele onderwerpen binnen de woningbouwopgave en vindt verdiepende kennis en praktische inzichten.
Voorbereiding voorkeursbeschikking: uniforme openbare voorbereidingsprocedure niet van toepassing!
Koninklijk Besluit onteigening Rijnhaven-Oost: zorgen over alternatieve locatie en niet passende plannen voor zelfrealisatieplannen
Onteigening: verkoop is geen zelfrealisatie!
Belangrijke veranderingen in servicekosten: wijzigingen in de btw-behandeling per 1 januari 2025 en wetsvoorstel met huurrechtelijke aanpassingen
Aanscherping earningsstrippingregel voor vastgoedlichamen per 01-01-25?
De Afdeling bevestigt: stikstofruimte van de 100 km-maatregel mag niet worden gebruikt
Het additionaliteitsvereiste bij stikstof: wanneer is extern salderen bij een project nu mogelijk?
Regeling tegemoetkoming herplaatsing flexwoningen 2024–2029
Aankomende online en live events
Tijdens onze events delen we diepgaande juridische en fiscale kennis en praktische inzichten over de maatschappelijk relevante thema's waar we dichtbij staan. Onze events zijn zowel online als fysiek en voor iedereen toegankelijk.
Om investeringen terug te verdienen, concurrentie voor te blijven en het volledige potentieel van innovaties te kunnen benutten is het voor innovatieve bedrijven en instellingen van cruciaal belang om octrooien en knowhow te beschermen.
Internationaal remote werken wint aan populariteit, maar brengt ook nieuwe uitdagingen voor u als werkgever met zich mee. Wij kunnen u precies vertellen wat u als organisatie wel en niet moet doen, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.
Wij organiseren ook events op maat. Van kleine tot grote groepen, we zorgen voor een inspirerende sessie afgestemd op uw wensen. Informeer naar de mogelijkheden.
Ontmoet alle advocaten, fiscalisten & notarissen
Met meer dan 300 betrokken medewerkers werkt Dirkzwager samen met u toe naar pragmatische oplossingen en duurzame strategieën. Advocaten, notarissen en fiscalisten beschikbaar onder één dak. Ons team staat voor u klaar.
Ontvang relevant nieuws op uw interessegebied
- Per kwartaal
- Zelf uw voorkeuren opgeven
- Makkelijk uitschrijven