Gerelateerde expertises
Biografie
Milou is advocaat op de sectie Gezondheidszorg. Haar focus ligt op het privacyrecht in de zorg en het klassieke gezondheidsrecht (patiëntenrechten, het medisch tuchtrecht en kwaliteitswetgeving).
Met haar kennis van het privacyrecht én gezondheidsrecht voorziet Milou o.a. zorgaanbieders, beroepsverenigingen in de zorg, gemeenten en GGD'en van allround praktische adviezen. In toenemende mate werken partijen in en buiten de zorg samen en wisselen zij (patiënt)gegevens uit of bestaat er behoefte aan samenwerking en gegevensuitwisseling. Milou adviseert over de geldende kaders voor gegevensuitwisseling (het privacyrecht én de zorgwet- en regelgeving, waaronder het medisch beroepsgeheim) en de mogelijkheden om de uitwisseling vorm te geven. Ook beoordeelt zij de privacyrechtelijke rollen van samenwerkende partijen en stelt zij hiervoor passende afspraken op, waarbij altijd (samen met collega-specialisten) het volledige plaatje - en niet alléén het privacyrecht - wordt meegenomen. Milou heeft de Grotius specialisatieopleiding Privacyrecht met goed gevolg afgerond.
Verder adviseert en zo nodig procedeert Milou over allerhande gezondheidsrechtelijke vraagstukken. Zij is goed bekend met de kaders van o.a. de Wgbo, de Wet BIG, de Wkkgz en de Wvggz. Milou staat zorgaanbieders geregeld bij in klachten- en geschillenprocedures (op grond van de Wkkgz en de Wvggz) en individuele zorgverleners tijdens tuchtprocedures.
Talen
Functies en opleidingen
- 2023 - 2024
Grotius specialisatieopleiding Privacyrecht - 2018 - 2019
Master Nederlands recht, afstudeerrichting Burgerlijk recht (cum laude), Radboud Universiteit - 2014 - 2018
Dubbelstudie Recht en Management (Bachelor Rechtsgeleerdheid, cum laude), Radboud Universiteit - 2015 - 2017
Honoursprogramma 'Law Extra', Radboud Universiteit
Wij zijn op zoek naar talent. Benieuwd naar onze vacatures?
Bekijk de meest recente bijdragen.
Het shop-in-shop-ziekenhuis: dossierplicht, beroepsgeheim en gegevensuitwisseling
HvJ EU: inbreuk op de AVG levert op zichzelf geen schadevergoeding op
Arbeidsmigratie als oplossing voor personeelstekorten in de zorg (deel 5): BIG-registratie
Arbeidsmigratie als oplossing voor personeelstekorten in de zorg (deel 4): Verklaring van vakbekwaamheid
CTG geeft duidelijkheid over gebruik patiëntgegevens bij verweer in klachtenprocedures
Opkomende online en live events
Onze events zijn openbaar en voor iedereen toegankelijk. Indien gewenst kunnen wij ook een bijeenkomst op maat voor u verzorgen.
Het strategisch inkopen van huisartsinformatiesystemen (HIS) wordt steeds vaker georganiseerd door regio-organisaties binnen de eerstelijnszorg. Hierbij zien we een groeiende voorkeur voor het werken met een “preferred supplier” of zelfs het invoeren van een “één HIS”-beleid. Daarnaast brengen technologische innovaties, zoals Artificial Intelligence, nieuwe mogelijkheden én uitdagingen voor de eerstelijnszorg met zich mee.
De laatste jaren is er een trend dat patiënten steeds vaker bij zorgaanbieders vragen om inzage in of (gedeeltelijke) vernietiging van hun dossiers. Recente wetswijzigingen en ontwikkelingen in de rechtspraak hebben hier mede invloed op gehad, zoals de wijziging van de Wet aanvullende bepalingen gegevensverwerkingen in de zorg (Wabvpz) die het recht op ‘elektronische’ inzage heeft geïntroduceerd.
Wist u dat wij ook bijeenkomsten op maat voor u organiseren? Van kleine tot grote groepen. Ontdek de mogelijkheden!
Ontvang relevant nieuws op uw interessegebied
- Eenmalig per maand
- Zelf uw voorkeuren opgeven
- Makkelijk uitschrijven