Fysieke leefomgeving
De manier waarop burgers, bedrijven en overheden handelen kan onze fysieke leefomgeving beïnvloeden. Het omgevingsrecht organiseert en beschermt de fysieke leefomgeving en stelt eisen en grenzen aan de activiteiten die daarop van invloed kunnen zijn. Denk aan de impact van industrie op de luchtkwaliteit en de bescherming van natuurgebieden. Ook specifieke vraagstukken op het gebied van omgevingsplannen en complexe kwesties rondom natuurbescherming zoals stikstof, verdroging en zeer zorgwekkende stoffen (ZZS) vragen om aandacht.
Omgevingsrecht
De invoering van de Omgevingswet op 1 januari 2024 markeert een nieuw tijdperk voor de regelgeving omtrent de fysieke leefomgeving. Dit heeft impact op provincies, gemeenten en waterschappen. De nieuwe wet vereist een andere manier van werken voor alle betrokkenen en zorgt voor nieuwe vraagstukken binnen het omgevingsrecht. Dit vraagt om expertise op het gebied van overgangsrecht, procedures rondom omgevingsplannen en alle denkbare uitvoeringsvergunningen.
Natuur- en milieubescherming
Bij ieder bouwproject, bij de aanleg van infrastructuur of bij de ontwikkeling van bedrijfsterreinen speelt de toets aan milieu- en natuurbeschermingsrecht een belangrijke rol. Dat geldt in de eerste plaats voor de haalbaarheid van het project, en daarnaast voor de planning en de financiële aspecten. Grondige kennis van milieu- en natuurbeschermingsrecht is een vereiste om afbreukrisico’s bij de bestuursrechter zoveel mogelijk te vermijden.
Dirkzwager combineert uitgebreide expertise met een diepgaande betrokkenheid bij milieu- en natuurkwesties. Ons multidisciplinaire team is gespecialiseerd in ontwikkelingsprojecten, vergunningsprocedures en handhavingsproblemen met betrekking tot milieurecht, milieuaansprakelijkheid en natuurbescherming.
Alle kennis en expertise onder één dak
Wilt u meer informatie over onze dienstverlening of heeft u een vraag?
Direct contact met een van onze specialisten?
Onze advocaten, notarissen en fiscalisten werken nauw met elkaar en met u samen. Vanuit een brede blik, leveren we deskundig advies en concrete oplossingen die écht verder helpen.
- Betrokken specialisten
- Pragmatische aanpak
- Persoonlijk en snel contact
Ontdek alle kennisartikelen
Blijf op de hoogte van nieuws en actuele onderwerpen in het vakgebied en vindt verdiepende kennis, inzichten en praktische tips.
De Afdeling bevestigt: stikstofruimte van de 100 km-maatregel mag niet worden gebruikt
Het additionaliteitsvereiste bij stikstof: wanneer is extern salderen bij een project nu mogelijk?
Spelregels voor het omzetten van woonruimten
‘Extended stay’ studentenhotel: een geluidgevoelig gebouw bij duurzaam verblijf
Nieuwe conclusie A-G over toepassing van artikel 6:19 Awb
Aankomende online en live events
Tijdens onze events delen we diepgaande kennis en pragmatische inzichten over actuele onderwerpen in het vakgebied. Onze events zijn zowel online als op locatie.
Dirkzwager organiseert het jaarlijks terugkerend seminar Actualiteiten Onteigening op 25 november 2024 in Roermond.
Wat houdt het aanbestedingsrecht in de praktijk in? Wat is van belang en waar moet je op letten bij de raming van (repeterende) opdrachten, de accountantscontrole, het opstellen van selectie- en gunningscriteria, de beoordeling(commissies) en de motivering van een gunningsbeslissing? Wat is het verschil tussen de klassieke overheid en een speciale sectorbedrijf (deel 2 vs. deel 3 Aanbestedingswet)?
Wij organiseren ook events op maat. Van kleine tot grote groepen, we zorgen voor een inspirerende sessie afgestemd op uw wensen. Informeer naar de mogelijkheden.
Ontvang relevant nieuws op uw interessegebied
- Eenmalig per maand
- Zelf uw voorkeuren opgeven
- Makkelijk uitschrijven