Wessel van Alphen heeft zijn bedrijf De Staffing Groep verkocht aan het Zwitserse Axiom Partners. Ons multidisciplinaire teams stond de verkoper in deze transactie, waarbij verschillende juridische, financiële en strategische aspecten aan bod kwamen. Lees verder onder de afbeelding.
Overname door Axiom
Na 35 jaar ondernemen is Wessel van Alphen er klaar voor om zijn detacheerbedrijf te verkopen. Het klikt al snel met de Zwitserse investeerder Axiom Partners. “Het is ongelofelijk hoeveel er bij bedrijfsverkoop komt kijken,” vertelt hij, “en al helemaal als je een familiebedrijf bent waarvoor je ook veel privézaken goed moet regelen. Het is complex en duur door betrokkenheid van onze family office, de familieadvocaat, de bedrijfsmakelaar, accountant PwC. Toen we een Letter of Intent met Axiom gingen opstellen hebben we de specialisten van Dirkzwager erbij gehaald.” Een gouden greep, volgens Van Alphen.
Achtergrond
Axiom Partners is corporate finance-adviseur en investeerder, die met de overname van De Staffing Groep zijn positie op de internationale personeelsmarkt wilde versterken. De Staffing Groep bestaat uit de labels IT-Staffing, KwiiK en People for Office, plus Dynahouse, aanbieder van kantoren, vergaderzalen en lunchrooms.
Begin jaren Staffing Groep
Wessel van Alphen (72) startte het bedrijf vanaf zijn spreekwoordelijke zolderkamer in 1986. Eerst in zijn eentje, later samen met zijn zoon en een groeiend aantal medewerkers. Leidraad is dat de zelfstandige professional een eigen positie op de arbeidsmarkt verdient. “Dat was in de beginjaren een heikel standpunt, want toen had je op de arbeidsmarkt twee smaken: je bent ondernemer of je bent werknemer,” herinnert Van Alphen zich. “En het is nog altijd een slepende discussie, maar ik sta nog altijd op datzelfde standpunt.”
Alle voorwaarden moeten kloppen
Vandaar ook dat niet elke geïnteresseerde koper die zich aandiende, goed genoeg was, geeft hij toe. “Ik heb altijd de boot afgehouden omdat niet alleen het geld moest kloppen, maar ook de voorwaarden.” En over het laatste heeft de ondernemer dan ook goed nagedacht.
“Ik stond op een Duty of Care, waarin mijn voorwaarden werden opgenomen,” legt de ondernemer uit. “Ik wilde een buy and build-strategie, waarbij De Staffing Groep niet een van de vele werkmaatschappijen wordt van de koper. Daarnaast ook geen ontslagen en geen verpanding van debiteuren aan banken en financiers.”
Het bedrijf moet zich blijven inspannen voor een eigen rechtspositie van de zelfstandige professional op de arbeidsmarkt. De solvabiliteit van het bedrijf is altijd goed geweest en dat moet zo blijven. Overladen met schulden is uit den boze. Het werkkapitaal mag nooit voor meer dan een derde uit vreemd vermogen bestaan.
Kantoorpersoneel hoefde niet te verhuizen
Van Alphen: “Axiom heeft voornamelijk uit eigen vermogen de overnamesom betaald.” Een andere voorwaarde was dat het kantoorpersoneel niet hoeft te verhuizen. “Dat heeft een financieel voordeel voor mij omdat de bedrijfspanden van mij zijn. Maar ik wilde het de mensen ook niet aandoen dat ze ineens ver zouden moeten reizen voor hun werk.”
Statutair-directeur
Belangrijk punt voor Van Alphen senior was ook dat zijn zoon werd aangesteld als statutair-directeur, in ieder geval voor een periode van vijf jaar. Vastgelegd is dat alleen de statutair-directeur vreemd vermogen kan aantrekken, en niet de aandeelhouder.
En zo had Wessel van Alphen nog meer voorwaarden op zijn verlanglijstje staan. “Ik hoorde wel links en recht van experts dat ik uitzonderlijke voorwaarden op tafel legde,” vertelt Van Alpen. “En soms zei men: ‘Doe nu wat water bij de wijn’. Maar als iemand tegen mij zegt: ‘Dit is niet gebruikelijk’, dan denk ik: nou en? We kunnen er toch over praten?”
Meerwaarde betrokken adviseurs
Op dat soort momenten bewezen alle betrokken adviseurs nog eens hun meerwaarde. Van Alphen: “Bij dit soort contracten moet er heel precies worden geformuleerd; de tekst die je ondertekent, mag maar op één manier uitlegbaar zijn. Vertrouwen is heel belangrijk in zo’n proces. Want er waren ook wel kritische momenten waarop we samen heel erg nauwgezet moesten bekijken wat de andere partij nou bedoelde. Dat kun je nooit op zijn beloop laten.” Het pakte uiteindelijk goed uit. Al blijft Van Alphen er nuchter onder: “Natuurlijk zal de toekomst moeten leren of het ook echt een goede deal is geweest.”
Teamwork Dirkzwager
De verkoop van De Staffing Groep aan Axiom Partners betekende intensieve samenwerking tussen meerdere disciplines. Vanuit Dirkzwager namen advocaten ondernemingsrecht Claudia van der Most en Valerie van Engelenburg-Sijberden de begeleiding van het hele proces voor hun rekening “Een geweldig tandem”, aldus Wessel van Alphen.
Rob van Houts (advocaat banking & finance) en fiscalisten Robert de Vries en Thijs Visser adviseerden over de financiële en fiscale haken en ogen. Advocaat arbeidsrecht Cas Jacobs diende van advies op arbeidsrechtelijk vlak – een thema waar verkopende partij veel belang aan hechtte. Tot slot deelden notaris Karen Verkerk en Kübra Memis-Saginci (kandidaat-notaris) hun expertise.