Wtza: aanpassing statuten

31 augustus 2023, laatst geüpdatet 12 september 2024
Op 1 januari 2022 is de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) in werking getreden. De Wtza stelt onder andere eisen aan de bestuursstructuur (onafhankelijke interne toezichthouder) van vergunningplichtige zorginstellingen die in de statuten moeten worden vastgelegd.
Marieke van Dongen
Marieke van Dongen
Advocaat - Partner
Louis Houwen 
Louis Houwen 
Advocaat - Partner
Marèl Baak 
Marèl Baak 
Toegevoegd notaris
In dit artikel

Eisen bestuursstructuur

De eisen met betrekking tot de bestuursstructuur houden in dat vergunningplichtige instellingen[1] een onafhankelijke interne toezichthouder moeten hebben die toezicht houdt op het beleid van en de algemene gang van zaken binnen de instelling. Dit toezichthoudend orgaan moet uit minimaal drie natuurlijke personen bestaan die voldoen aan de in het Uitvoeringsbesluit Wtza neergelegde (aangescherpte) onafhankelijkheidseisen. Daarnaast versterkt het Uitvoeringsbesluit Wtza de informatiepositie van het toezichthoudend orgaan en bevat het Uitvoeringsbesluit Wtza bepalingen met betrekking tot het richtsnoer van het toezichthoudend orgaan, de profielschets voor de toezichthouders en de zittingstermijn van de toezichthouders.

Statuten

Instellingen die moeten voldoen aan de eisen omtrent de bestuursstructuur, hadden hun statuten per 1 januari 2022 in overeenstemming moeten brengen met de Wtza en aanverwante wet- en regelgeving. Zolang de statuten van een instelling niet Wtza-proof zijn, loopt de instelling het risico dat het CIBG de vergunning intrekt. Ook kan de IGJ de instelling met een last onder dwangsom verplichten om alsnog aan de eisen met betrekking tot een interne toezichthouder te voldoen.

Actie

Is uw instelling vergunningplichtig en voldoen de statuten van uw instelling nog niet (helemaal) aan door de Wtza en het Uitvoeringsbesluit Wtza gestelde eisen aan de bestuursstructuur? Dan raden wij u om de statuten (en reglementen) alsnog op korte termijn in overeenstemming te brengen met de Wtza en aanverwante wet- en regelgeving.

Contact

Wilt u precies weten op welke punten uw statuten (en reglementen) moeten worden aangepast of heeft u andere vragen over de Wtza? Neemt u dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Blogreeks en o-book

Voor een uitgebreide uiteenzetting over de Wtza en aanverwante regelgeving en de veranderingen die deze nieuwe wet- en regelgeving met zich brengen voor zorgaanbieders, verwijzen wij naar onze blogreeks en het o-book “De Wet toetreding zorgaanbieders: wat gaat er veranderen?”.

Artikelen blogreeks Wtza en AWtza:

Aanleiding en doel (1)

Betrokkenen (2)

Meldplicht (3)

Vergunningplicht (4)

Toezicht en handhaving (5)

Overgangsregeling (6)

AWtza (7)

Bestuursstructuur (8)

Uitvoeringsbesluit Wtza en Uitvoeringsregeling Wtza (9)

Inwerkingtreding Wtza

Bent u klaar voor de Wtza?

Termijn meldplicht verstrijkt bijna!

Zijn uw statuten al Wtza-proof?

Beschikt u al over een Wtza-vergunning?

Onderaannemers

Huisartsen, tandartsen en paramedici

Apotheken

MSB

PGB

Justitiële inrichtingen en instellingen voor forensische zorg

Onderaannemers, pgb-aanbieders, aanbieders van onverzekerde zorg, eerstelijns zorgaanbieders opgelet: vraag tijdig een Wtza-vergunning aan!

Let op: deadline aanvragen Wtza-vergunning verstrijkt bijna!

[1] Onder de Wtza geldt er een vergunningplicht voor:

  1. Instellingen die medisch specialistische zorg verlenen of doen verlenen.
  2. Instellingen die met meer dan tien zorgverleners zorg of een andere dienst als omschreven bij of krachtens de Wlz of de Zvw verlenen of doen verlenen.

Het Uitvoeringsbesluit Wtza zondert een aantal categorieën instellingen uit van de vergunningplicht.

Gerelateerd