Doel van de meldplicht is nieuwe zorgaanbieders en jeugdhulpaanbieder in beeld brengen bij de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en hen beter bewust maken van de eisen waaraan de zorgverlening moet voldoen en hun verantwoordelijkheid daarvoor. De meldplicht geldt ook voor solistisch werkende zorgverleners en voor onderaannemers. Het Uitvoeringsbesluit Wtza zondert een aantal categorieën zorgaanbieders uit van de meldplicht.
Nieuwe zorgaanbieders en jeugdhulpaanbieders moeten zich binnen drie maanden vóór de start van de zorgverlening melden bij het CIBG. Bestaande zorgaanbieders en jeugdhulpaanbieders moeten zich vóór 1 juli 2022 melden bij het CIBG, tenzij zij al beeld zijn bij de IGJ. Dit is het geval als een zorgaanbieder voor 1 januari 2022 in het Landelijk Register Zorgaanbieders (LRZa) stond ingeschreven en er nu nog steeds in staat, of als een zorgaanbieder of jeugdhulpaanbieder op tijd een jaarverantwoording over het verslagjaar 2021 heeft aangeleverd of uitstel voor die jaarverantwoording heeft aangevraagd.
De IGJ kan een boete van maximaal € 21.750,- opleggen aan zorgaanbieders en jeugdhulpaanbieders die niet aan de meldplicht voldoen.
Blogreeks en o-book
Voor een uitgebreide uiteenzetting over de Wtza, de AWtza, het UbWtza en de UrWtza en de veranderingen die deze nieuwe wet- en regelgeving met zich brengen voor zorgaanbieders, verwijzen wij naar onze blogreeks over de Wtza en de AWtza en het o-book “De Wet toetreding zorgaanbieders: wat gaat er veranderen?”.
Artikelen blogreeks Wtza en AWtza:
Meldplicht (3)
AWtza (7)
Uitvoeringsbesluit Wtza en Uitvoeringsregeling Wtza (9)
Zijn uw statuten al Wtza-proof?
Beschikt u al over een Wtza-vergunning
Huisartsen, tandartsen en paramedici
Justitiële inrichtingen en instellingen voor forensische zorg
Let op: deadline aanvragen Wtza-vergunning verstrijkt bijna!
Contact
Heeft u vragen over de Wtza? Neemt u dan gerust contact op met Marieke van Dongen of Charlotte Perquin-Deelen. Wij helpen u graag verder.