Schoolmaaltijden met colibacteriën
Een leverancier verstrekt op scholen in Napels maaltijden waarin colibacterieën aanwezig blijken. De gemeente Napels ontbindt het contract met de leverancier en start een nieuwe aanbesteding. De leverancier meldt zich niettemin voor deze nieuwe aanbesteding.
Volgens Italiaanse wet mag uitsluitingsgrond niet worden toegepast
Een concurrent verzoekt de gemeente om tot uitsluiting over te gaan omdat de leverancier in de uitoefening van zijn beroep een ernstige fout heeft begaan met ontbinding van de overeenkomst als gevolg. De gemeente Napels zegt deze uitsluitingsgrond niet te kunnen toepassen omdat de Italiaanse wet dit verbiedt als de betreffende ontbinding van de overeenkomst in rechte wordt aangevochten.
Europese Hof zet Italiaanse wet aan de kant
Het Europese Hof van Justitie zet in haar arrest van vandaag (19 juni 2019; zaak C-41/18) die Italiaanse regel aan de kant en oordeelt dat ondanks een ingesteld beroep/ gerechtelijke procedure een aanbestedende dienst (gewoon) mag beoordelen of er een uitsluitingsgrond van toepassing is.
In Nederland speelt dit niet
Hoewel de betreffende Italiaanse bepaling in de Nederlandse Aanbestedingswet niet is opgenomen, maakt de uitspraak voor de praktijk nog eens duidelijk dat er geen (onherroepelijke) gerechtelijke uitspraken hoeven te zijn om als aanbestedende dienst zelfstandig te beoordelen of er een facultatieve uitsluitingsgrond (artikel 2.87 Aanbestedingswet) van toepassing is, en zo ja, tot uitsluiting over te gaan.