Verplichte basisverzekering arbeidsongeschiktheid voor zelfstandigen: een stap dichterbij een gelijker speelveld voor werknemers en zelfstandigen met huidig wetsvoorstel?

12 juni 2024, laatst geüpdatet 19 september 2024
Op 11 juni 2024 is de internetconsultatie gestart voor het wetsvoorstel Wet basisverzekering arbeidsongeschiktheid zelfstandigen.
In dit artikel

Op 11 juni 2024 is de internetconsultatie gestart voor het wetsvoorstel Wet basisverzekering arbeidsongeschiktheid zelfstandigen (klik hier om op de webpagina van deze consultatie terecht te komen, op welke pagina ook het volledige wetsvoorstel en de bijbehorende memorie van toelichting te downloaden zijn).

Momenteel bestaat er nog geen verplichting voor zelfstandigen om zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Met het huidige wetsvoorstel komt onder de Wet verplichte basisverzekering arbeidsongeschiktheid (BAZ) voor zelfstandige ondernemers te gelden dat zij:

  1. In geval van arbeidsongeschiktheid 70% van hun inkomen ontvangen, waarbij een maximale uitkering van 100% van het minimumloon geldt;
  2. 6,5% van hun inkomen aan premie betalen tot een maximum van ongeveer €195 per maand, gebaseerd op het minimumloon in 2024;
  3. Een uitkering ontvangen nadat ze een jaar ziek zijn geweest;
  4. Zijn verzekerd tot hun AOW-leeftijd;
  5. Ongeacht hun situatie een verzekering met dezelfde voorwaarden ontvangen.

Daarbij blijft voor zelfstandige ondernemers onder de Wet BAZ wel de mogelijkheid bestaan om te kiezen voor een particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekering. De dekking en premie onder deze particuliere verzekering dient dan ten minste gelijk te staan aan de dekking en premie onder de Wet BAZ.

Het wetsvoorstel heeft ten doel om het speelveld tussen werknemers en zelfstandigen meer in balans te brengen. Daarbij wordt met deze wet vanzelfsprekend voorzien in een inkomensvoorziening voor zelfstandigen in geval van arbeidsongeschiktheid, waarmee voor deze zelfstandigen een stukje zekerheid wordt ingebouwd. Tenslotte draagt een verplichte verzekering voor arbeidsongeschiktheid bij aan een vermindering van de druk op de algemeen beschikbare bijstand en versteviging van het draagvlak onder de sociale zekerheid.

In de wetgevingsprocedure kan het voorstel uiteraard nog worden aangepast. Dat het voorstel in zijn geheel sneuvelt, ligt gezien de langdurige maatschappelijke discussie die aan het wetsvoorstel vooraf is gegaan in ieder geval niet in de lijn der verwachtingen.

Wij blijven de ontwikkelingen omtrent het wetsvoorstel nauwgezet volgen en houden u op de hoogte van verdere ontwikkelingen. Wilt u weten wat dit wetsvoorstel specifiek voor u betekent? Neem gerust contact met ons op!

Gerelateerd

No posts found