Verjaart een staatssteunvordering tot nietigverklaring (of vernietigbaarheid) al na drie jaar?

2 augustus 2023, laatst geüpdatet 11 september 2024
[authors value=' ' /] De rechtbank Limburg heeft geoordeeld dat een verkorte verjaringstermijn van drie jaar (artikel 3:52 BW) ook van toepassing is op een vordering tot nietigverklaring subsidiair vernietiging van een overeenkomst in verband met verboden staatssteun. De verjaringstermijn kan bovendien reeds aanvangen door publicaties over de overeenkomst in het lokale dagblad.
Sjaak van der Heul 
Sjaak van der Heul 
Advocaat - Senior
In dit artikel

De zaak

Op 7 mei 2012 heeft de gemeente Heerlen het CBS-complex verkocht aan Carbon6 voor een bedrag van EUR 464.000,--. Tevens heeft de gemeente Heerlen aan Carbon6 een geldlening verstrekt van EUR 500.000,-- (de koopovereenkomst en de geldovereenkomst duid ik aan als de ‘Overeenkomsten’).

Beide Overeenkomsten leveren volgens eisers staatssteun op. Zij vorderen (onder meer) dat de rechtbank Limburg de Overeenkomsten nietig verklaart en subsidiair dat de rechtbank deze vernietigt.

De uitspraak

De rechtbank Limburg oordeelt in haar uitspraak van 19 juli 2023 dat de algemene verjaringstermijn van twintig jaar (artikel 3:306 BW) niet van toepassing is in verband met de bijzondere regeling uit artikel 3:52 lid 1 (d). Die luidt voor zover relevant als volgt:

Rechtsvorderingen tot vernietiging van een rechtshandeling verjaren […] drie jaren nadat de bevoegdheid om deze vernietigingsgrond in te roepen, aan degene aan wie deze bevoegdheid toekomt, ten dienste is komen te staan.”

Volgens de rechtbank Limburg is de verjaringstermijn gaan lopen op het moment dat Dagblad de Limburger op 24 maart 2015 over de transacties heeft bericht. Vanaf dat moment stond de bevoegdheid om een beroep op vernietiging van de Overeenkomsten te doen ten dienste van eisers. In het artikel wordt geschreven over de vermeend hogere marktwaarde van het CBS-complex ten tijde van de verkoop. De dagvaarding met het beroep op staatssteun is betekend op 9 maart 2021. Naar het oordeel van de rechtbank Limburg zijn daarmee de vorderingen tot nietigverklaring subsidiair vernietiging beide verjaard. De verjaringstermijnen zijn immers verstreken drie jaar na 24 maart 2015.

Commentaar: nietigverklaring versus vernietiging

De eisers hadden in dit geval gevorderd nietigverklaring subsidiair vernietiging van de overeenkomsten. Blijkbaar meent de rechtbank Limburg dat ofwel (i) de verjaringstermijn uit artikel 3:52 lid 1(d) ook van toepassing is op vorderingen tot nietigverklaring (de primaire vordering van eisers), ofwel (ii) de sanctie voor overtreding van de staatssteunregels vernietiging van de overeenkomsten is (de subsidiaire vordering van eisers).

Artikel 3:52 lid 1(d) heeft slechts betrekking op de verjaringstermijn van vorderingen gebaseerd op vernietiging van de overeenkomst en dus op de subsidiaire vordering van eisers. Het impliciete oordeel van de rechtbank Limburg dat met de staatssteunregels strijdige overeenkomsten vernietigbaar zijn, staat op gespannen voet met het (door de Hoge Raad bekrachtigde) arrest van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden van 18 november 2020. In dat arrest verklaart het Gerechtshof dat een grondtransactie in zijn geheel nietig is (en dus niet vernietigbaar).

Gerelateerd

Aandachtspunten bij Publiek-Private Samenwerkingen gericht op innovatie

Gaat u deelnemen aan een publiek–private samenwerking (PPS)? Hieronder worden enkele juridische en fiscale aandachtspunten genoemd voor PPS-contracten.

Annotatie in Jurisprudentie Aanbestedingsrecht (JAAN) over wezenlijke wijziging bij verstrijken contractuele termijn

In het tijdschrift Jurisprudentie Aanbestedingsrecht (JAAN 2024/77, afl. 4) is een noot van Tony van Wijk en Mathijs Jonkers verschenen over de vraag of het...

Gemeenten en zorgaanbieders opgelet: AMvB reële prijzen Jeugdwet per 1 juli in werking getreden

Op 1 juli 2024 is de AMvB reële prijzen Jeugdwet (‘AMvB’) in werking getreden. Met deze AMvB worden voor gemeenten nadere regels gesteld omtrent het...

Boete voor kartelvorming bij aanbestedingen: het belang van onmiddellijk distantiëren van ontvangen concurrentiegevoelige informatie

[authors value=' ' /] De ACM heeft in 2020 een boete opgelegd aan twee dakdekkers in Amsterdam die hun inschrijfprijs in het kader van een aanbesteding...

Verstrijken contractueel overeengekomen termijn levert geen wezenlijke wijziging op

Het verstrijken van een overeengekomen contractuele termijn levert volgens de Utrechtse voorzieningenrechter in beginsel geen materiële wijziging op van de...

ACM mag Marktverkenning naar ICT in de zorg (en de rol van Chipsoft) alsnog publiceren

Op 21 november 2023 heeft de ACM de Marktverkenning ICT in de zorg gepubliceerd die KPMG in 2020 voor haar heeft uitgevoerd. Publicatie heeft even op zich...
No posts found