Verblijfsvergunning voor arbeid ingetrokken: 'aantoondatum' is leidend

29 juli 2021, laatst geüpdatet 28 augustus 2024
Uit een recente uitspraak van de Rechtbank Den Haag blijkt maar weer eens hoe belangrijk het is als arbeids- en kennismigrant om tijdig een verlengingsaanvraag in te dienen en er ook voor te zorgen dat het dossier op dat moment stipt op orde is.
Buby den Heeten 
Buby den Heeten 
Advocaat - Partner
In dit artikel

Wat was er aan de hand?

Een arbeidsmigrante uit Japan was in het bezit van een verblijfsvergunning voor arbeid met de beperking: ‘Arbeid als zelfstandige’. De vergunning was geldig tot mei 2020. In februari 2020 dient de arbeidsmigrante bij de IND een verlengingsverzoek in. De IND beoordeelt het verzoek en constateert dat de arbeidsmigrante al vanaf 31 december 2019 niet meer aan de geldende voorwaarden voldoet. De verlengingsaanvraag wordt afgewezen en de verblijfsvergunning wordt met terugwerkende kracht tot 31 december 2019 ingetrokken.

Verblijfsgat

De arbeidsmigrante gaat in bezwaar en vervolgens in beroep. Tijdens de beroepsprocedure maakt zij op 21 augustus 2020 inzichtelijk dat ze voldoet aan alle voorwaarden. De IND verleent vervolgens een nieuwe verblijfsvergunning voor arbeid, maar met ingangsdatum 21 augustus 2020. Hierdoor ontstaat er een verblijfsgat. Een verblijfsgat kan gevolgen hebben voor een aanvraag van een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd of een aanvraag voor naturalisatie. De arbeidsmigrante laat het er niet bij zitten en voert bij de rechter aan dat ze (ook) eerder dan 21 augustus 2020 voldeed aan alle voorwaarden.

Oordeel rechter

De rechter stelt vast dat de arbeidsmigrante niet betwist dat zij pas op 21 augustus 2020 heeft aangetoond dat zij aan de voorwaarden voor (verlenging van) de verblijfsvergunning onder de beperking ‘Arbeid als zelfstandige’ voldoet. De omstandigheid dat de arbeidsmigrante, al eerder aan alle voorwaarden zou hebben voldaan dan op 21 augustus 2020, leidt niet tot een ander oordeel. Het gaat volgens de rechter bij een aanvraag of verlengingsverzoek om het moment dat is aangetoond dat is voldaan aan de voorwaarden en niet om het moment dat aan alle voorwaarden is voldaan. De ‘aantoondatum’ geldt dan ook als ingangsdatum van de verblijfsvergunning. Dit leidt uitzondering indien een te late aanlevering van de gegevens niet aan de aanvrager is toe te rekenen. Daarvan is echter niet gebleken.

Beroep op evenredigheidsbeginsel

Ook slaagt het beroep op het evenredigheidsbeginsel niet. Uit vaste rechtspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State volgt dat het (als gevolg van een verblijfsgat) later in aanmerking komen voor naturalisatie of voor een verblijfsvergunning als langdurig ingezetene geen gevolgen zijn die onevenredig zijn in verhouding tot de met het beleid te dienen doelen. Naar het oordeel van de rechtbank is dat hier niet anders. Hierbij acht de rechter van belang dat de arbeidsmigrante in het bezit is van een geldige verblijfsvergunning en dat zij haar verblijf in Nederland dus kan voortzetten.

Afsluitend

De uitspraak van de rechtbank laat zien dat niet alleen belangrijk is om tijdig een aanvraag of verlengingsverzoek in te dienen, maar net zo belangrijk is dat het dossier compleet is en aangetoond wordt dat de arbeidsmigrant(e) voldoet aan alle voorwaarden.

Buitenlandse werknemer aannemen?

Wilt u een buitenlandse werknemer aannemen of heeft u een andere vraag in uw zoektocht naar arbeidskrachten over de grens? Raadpleeg dan onze artikelenreeks waarin de specifieke verblijfsvergunningen voor arbeid worden behandeld of neem contact met ons op.

Raad van State niet overtuigd van Wet VBAR: ‘fundamentele hervormingen ontbreken’

De afdeling Advisering van de Raad van State (hierna: “de Raad”) heeft stevige kritiek geuit op het wetsvoorstel Wet Verduidelijking Beoordeling...

Belastingdienst publiceert kader voor beoordeling arbeidsrelaties per 1 januari a.s.!

De Belastingdienst heeft eind vorige week het document Toelichting Beoordeling Arbeidsrelaties gepubliceerd. Hierin verduidelijkt de Belastingdienst de...

Klokkenluider of schender van bedrijfsgeheimen en privacyrechten? Wat werkgevers moeten weten en doen

Goed omgaan met meldingen en acties van werknemers die (mogelijk) klokkenluider zijn, is complex. Dit illustreert een recente uitspraak van gerechtshof Den...

PensioenPost #15 – Werkzaamheid valt onder de werkingssfeer van Bpf MITT maar maatstaven van redelijkheid en billijkheid staan een verplichtstelling in de weg

Het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft recent uitspraak gedaan in een aansluitingsdiscussie met het bedrijfstakpensioenfonds MITT. In deze uitspraak ging het...

NIEUWE VERSIE WET VERDUIDELIJKING BEOORDELING ARBEIDSRELATIES EN RECHTSVERMOEDEN: van ABC naar WZOP

De belangrijkste wijzigingen van de op 3 juli gepubliceerde (herziende) Wet VBAR (Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden)

PensioenPost #14 – Voortgangsrapportage monitoring Wet toekomst pensioenen

Op 1 juli 2023 trad de Wet toekomst pensioenen (Wtp) in werking, waarmee de formele start van de transitie naar een nieuw pensioenstelsel werd ingeluid.
No posts found