Geen teruggaafverzoeken dividendbelasting meer nodig voor Vpb-vrijgestelde lichamen

13 december 2023, laatst geüpdatet 28 augustus 2024
Vanaf 1 januari 2024 mag inhouding van dividendbelasting onder voorwaarden achterwege blijven bij dividenduitkeringen aan lichamen die niet (of gedeeltelijk) zijn onderworpen aan vennootschapsbelasting. Dit is relevant voor onder meer verenigingen en stichtingen, maar ook voor subjectief vrijgestelde lichamen zoals pensioenfondsen.
Tim Danen
Tim Danen
Fiscalist
Dennis Nijssen
Dennis Nijssen
Fiscalist - Partner
In dit artikel

Teruggaafprocedures

Momenteel dient op dividenduitkeringen die worden gedaan aan lichamen die niet onderworpen zijn aan vennootschapsbelasting dividendbelasting ingehouden te worden. De opbrengstgerechtigde van de dividenden kan de ingehouden dividendbelasting vervolgens terugvragen. Doordat de ingehouden dividendbelasting teruggevraagd moet worden, ondervindt het niet onderworpen lichaam een liquiditeitsnadeel.

Inhoudingsvrijstelling

Vanaf 1 januari 2024 kan een lichaam dat een dividenduitkering doet aan een niet aan vennootschapsbelasting onderworpen lichaam (onder voorwaarden) de inhoudingsvrijstelling toepassen. Voor de toepassing van de inhoudingsvrijstelling zullen vergelijkbare voorwaarden gaan gelden als momenteel gelden bij de teruggaafprocedure.

Kwalificatiebeschikking

Om de inhoudingsvrijstelling toe te mogen passen, is het onder andere van belang dat het lichaam dat het dividend ontvangt (de opbrengstgerechtigde) beschikt over een kwalificatiebeschikking. In deze beschikking wordt vastgesteld of dividenduitkeringen aan deze opbrengstgerechtigde in aanmerking kunnen komen voor de inhoudingsvrijstelling. De kwalificatiebeschikking wordt door de Belastingdienst afgegeven voor een periode van maximaal 4 jaar. Om de inhoudingsvrijstelling toe te mogen passen, dient de het lichaam dat het dividend uitkeert (de inhoudingsplichtige) een afschrift van de kwalificatiebeschikking in haar dossier op te nemen.

Vrije keuze

Zowel de inhoudingsplichtige als de opbrengstgerechtigde heeft de keuze om af te zien van toepassing van de vrijstelling. In dat geval blijft de mogelijkheid bestaan om de ingehouden dividendbelasting terug te vragen als aan de voorwaarden van de teruggaafprocedure worden voldaan.

Uitzondering fbi en vbi

Overigens kan de inhoudingsvrijstelling niet worden toegepast, indien de opbrengstgerechtigde een fiscale beleggingsinstelling (‘fbi’) of vrijgesteld beleggingsinstelling (‘vbi’) is of indien de inhoudingsplichtige zelf een fiscale beleggingsinstelling is.

Mocht u vragen hebben over de toepassing van de inhoudingsvrijstelling en het aanvragen van een kwalificatiebeschikking, neemt u dan gerust contact met ons op.

Gerelateerd

Rechtbank Noord-Nederland halveert belastingrente voor belastingplichtige vennootschapsbelasting

De rechtbank Noord-Nederland heeft zich uitgelaten over de evenredigheid van de belastingrente voor belastingplichtigen voor de vennootschapsbelasting. Zij...

Belastingdienst publiceert kader voor beoordeling arbeidsrelaties per 1 januari a.s.!

De Belastingdienst heeft eind vorige week het document Toelichting Beoordeling Arbeidsrelaties gepubliceerd. Hierin verduidelijkt de Belastingdienst de...

30% regeling: Terugdraaiing van versoberingen in 2024

De 30% regeling is een fiscale faciliteit voor medewerkers met specifieke deskundigheid die uit een ander land naar Nederland zijn uitgezonden of die in dienst...
Fiscaal - earningsstrippingregel - rekenmachine

Aanscherping earningsstrippingregel voor vastgoedlichamen per 01-01-25?

Vanaf 1 januari 2025 zal mogelijk de earningsstrippingregel (renteaftrekbeperking voor de heffing van Vpb) voor vastgoedlichamen worden aangescherpt. In deze...

Aandachtspunten bij Publiek-Private Samenwerkingen gericht op innovatie

Gaat u deelnemen aan een publiek–private samenwerking (PPS)? Hieronder worden enkele juridische en fiscale aandachtspunten genoemd voor PPS-contracten.

Juridische en fiscale aandachtspunten van overdracht van IE-rechten binnen een groep

In deze blog gaan wij in op de positionering van Intellectuele eigendomsrechten (‘IE-rechten’), zoals auteursrechten, octrooirechten en merkrechten, binnen de...
No posts found