Italiaanse overheden hebben een overeenkomst gesloten op grond waarvan een ondernemer verplicht is geneesmiddelen te maken en deze geneesmiddelen om niet althans tegen leveringskosten te verstrekken aan ziekenhuizen. De ondernemer krijgt hiervoor een vergoeding/ financiering van € 700.000,- van de Italiaanse overheden. Het Hof van Justitie heeft op 18 oktober 2018 geoordeeld dat sprake is van een bezwarende titel en dus een (aanbestedingsplichtige) overheidsopdracht. Dat lijkt me logisch, omdat de ondernemer deze prestaties ook moet verrichten. Dit betekent dus niet dat subsidies of financieringen (nu ineens) aanbestedingsplichtig zijn. Zolang de aanbestedende dienst de betreffende prestaties niet kan afdwingen (hetgeen bij een reguliere subsidie/ financiering het geval is), is er geen sprake van een overheidsopdracht.
Subsidie aanbestedingsplichtig?
Ontvang relevant nieuws op uw interessegebied
- Eenmalig per maand
- Zelf uw voorkeuren opgeven
- Makkelijk uitschrijven
Gerelateerd
Aandachtspunten bij Publiek-Private Samenwerkingen gericht op innovatie
Annotatie in Jurisprudentie Aanbestedingsrecht (JAAN) over wezenlijke wijziging bij verstrijken contractuele termijn
Gemeenten en zorgaanbieders opgelet: AMvB reële prijzen Jeugdwet per 1 juli in werking getreden
Boete voor kartelvorming bij aanbestedingen: het belang van onmiddellijk distantiëren van ontvangen concurrentiegevoelige informatie
Verstrijken contractueel overeengekomen termijn levert geen wezenlijke wijziging op
ACM mag Marktverkenning naar ICT in de zorg (en de rol van Chipsoft) alsnog publiceren
Aankomende online en live events
We delen diepgaande kennis en pragmatische inzichten over actuele onderwerpen in het vakgebied en de maatschappelijke thema's waar we dichtbij staan.
De laatste jaren is er een trend dat patiënten steeds vaker bij zorgaanbieders vragen om inzage in of (gedeeltelijke) vernietiging van hun dossiers. Recente wetswijzigingen en ontwikkelingen in de rechtspraak hebben hier mede invloed op gehad, zoals de wijziging van de Wet aanvullende bepalingen gegevensverwerkingen in de zorg (Wabvpz) die het recht op ‘elektronische’ inzage heeft geïntroduceerd.
Op 15 november 2024 heeft de Hoge Raad een tweede uitspraak gedaan in de Didam-zaak. In die uitspraak, het Didam II-arrest, bepaalt de Hoge Raad onder meer dat overeenkomsten in strijd met het eerdere Didam-arrest als uitgangspunt geldig zijn en dus niet aangetast kunnen worden. Dat biedt zekerheid waaraan in de praktijk veel behoefte bestond.
Wij organiseren ook events op maat. Van kleine tot grote groepen, we zorgen voor een inspirerende sessie afgestemd op uw wensen. Informeer naar de mogelijkheden.