Stappenplan conservatoir bewijsbeslag: de deurwaarder staat voor de deur

24 augustus 2022, laatst geüpdatet 11 september 2024
Onverwacht staat de deurwaarder voor de deur, samen met een IT-deskundige en mogelijk een politieagent(e) om ‘conservatoir bewijsbeslag’ te komen leggen. Een beslaglegging is vaak hectisch en er gebeurt van alles tegelijkertijd. Hoe moet je omgaan met een bewijsbeslag, en wat moet je wel en niet doen? Dat lees je in dit stappenplan.
Jeroen Lubbers 
Jeroen Lubbers 
Advocaat - Senior
In dit artikel

Als je meer wilt weten over wat het bewijsbeslag inhoudt, verwijs ik je graag naar een andere blog van mijn hand.

Stappenplan

Stap 1. Blijf kalm en verleen medewerking aan de deurwaarder.

Een bewijsbeslag komt onverwacht en maakt waarschijnlijk veel indruk. Een reactie kan dan zijn om in de verdediging te schieten of om medewerking te weigeren. Maar dat kan je beter niet doen. Op het weigeren van medewerking staat meestal een hoge dwangsom, die heel kostbaar is. Goed om te weten is dat de beslaglegger na beslaglegging niet (meteen) inzage krijgt in de informatie die in beslag wordt genomen. Daarvoor moet de Rechtbank eerst toestemming geven, en daar kun je je tegen verweren.

Stap 2. Maak een scan van de ‘beschikking’ en het ‘verzoekschrift’ of vraag de deurwaarder ter plekke een kopie te mailen.

Bewijsbeslag mag alleen gelegd worden na toestemming van de Rechtbank. Die toestemming is vastgelegd in een ‘beschikking’, die de deurwaarder aan je zal overhandigen. In de beschikking worden de voorwaarden van de beslaglegging vermeld. Ook zal de deurwaarder het verzoekschrift van de beslaglegger overhandigen. Daarin legt de beslaglegger uit waarom de beslaglegging gerechtvaardigd is.

Stap 3. Bel een advocaat en vraag advies.

Je hebt het recht om een advocaat (die verstand heeft van bewijsbeslagen) te bellen. De deurwaarder hoeft dat gesprek niet af te wachten, en mag dus meteen beginnen met de beslaglegging. Wel is de deurwaarder verplicht om (maximaal) een uur te wachten voordat hij het beslag afrondt, om de advocaat de gelegenheid te geven de beschikking en het verzoekschrift globaal te lezen en daarover met de deurwaarder te spreken. Als je dat op prijs stelt mag je advocaat ook bij de beslaglegging aanwezig zijn. Je bent uiteraard niet verplicht om een advocaat in te schakelen, maar dat is wel verstandig. De praktijkervaring leert dat de beschikking en het verzoekschrift zonder juridische achtergrond lastig te doorgronden zijn. Ook bevat de beschikking meestal allerlei (soms lastig te begrijpen) voorwaarden waaraan de deurwaarder moet voldoen, en is van belang om daar scherp op te zijn.

Stap 4. Wees kritisch op het werk van de deurwaarder en de IT-deskundige.

De deurwaarder en IT-deskundige zijn gebonden aan de voorwaarden vastgelegd in de beschikking van de Rechtbank. Zo mag er bijvoorbeeld geen beslag gelegd worden op apparatuur en stukken die geen eigendom zijn van één van de partijen die genoemd worden in de beschikking, zoals je privépartner. Als je vermoedt dat de deurwaarder niet conform de beschikking handelt, dan mag je hem of haar daarop aanspreken. Doe dat wel met tact en bespreek het, indien mogelijk, vooraf met je advocaat.

Stap 5. Bespreek het vervolg met je advocaat.

Nadat het beslag is gelegd is het van belang snel te schakelen met je advocaat. De beslaglegger zal een procedure bij de Rechtbank starten om inzage te krijgen in de stukken die door de deurwaarder in beslag zijn genomen. Daar kun je je tegen verweren met je advocaat.

Ons kantoor adviseert regelmatig over conservatoir bewijsbeslagen. Benader mij gerust met vragen hierover.

Gerelateerd

Top 40 hitlijsten beschermd door databank?

Zijn de Top 40 hitlijsten een databank in de zin van de Databankenwet? Juridische procedures over databanken zijn niet talrijk, maar in deze zaak doet de...

Werken van toegepaste kunst uit VS ook door EU auteursrecht beschermd!

Ontwerpen die in de VS zijn gemaakt, worden hier in de EU auteursrechtelijk beschermd op grond van de Europese geharmoniseerde regels van het auteursrecht.

Aandachtspunten bij Publiek-Private Samenwerkingen gericht op innovatie

Gaat u deelnemen aan een publiek–private samenwerking (PPS)? Hieronder worden enkele juridische en fiscale aandachtspunten genoemd voor PPS-contracten.

Foodlabelling: verbod op vleesnamen voor vegetarische producten?

De regelgeving omtrent verpakkingen en etikettering vanuit de EU heeft als doel om consumenten te beschermen tegen misleiding. Betekent dit ook een verbod om...

Juridische en fiscale aandachtspunten van overdracht van IE-rechten binnen een groep

In deze blog gaan wij in op de positionering van Intellectuele eigendomsrechten (‘IE-rechten’), zoals auteursrechten, octrooirechten en merkrechten, binnen de...

Uiting “klimaatneutraal” misleidend: strenge uitleg door de rechter!

Het Duitse Bundesgerichtshof beoordeelt advertentie “klimaatneutraal” door snoepproducent, en legt de reclameregels voor milieuclaims streng uit...
No posts found