“Ruimte om (verzekerings)eis na inschrijving te wijzigen”

11 oktober 2010, laatst geüpdatet 11 september 2024
Uitgangspunt is (uiteraard) dat eenmaal gestelde eisen ná datum aanbesteding niet meer mogen worden gewijzigd. Nederlandse voorzieningenrechters plegen hier echter een uitzondering op aan te nemen, ingeval aannemelijk is dat gegadigden de gewijzigde eis reeds voor inschrijving aldus hadden geïnterpreteerd. Zie recent voorzieningenrechter van de rechtbank ’s Gravenhage 4 oktober 2010; LJN: BN 9814.De zaak betrof een wijziging respectievelijk eliminering van een eis met betrekking tot een bero...
Tony van Wijk 
Tony van Wijk 
Advocaat - Partner
In dit artikel
Uitgangspunt is (uiteraard) dat eenmaal gestelde eisen ná datum aanbesteding niet meer mogen worden gewijzigd. Nederlandse voorzieningenrechters plegen hier echter een uitzondering op aan te nemen, ingeval aannemelijk is dat gegadigden de gewijzigde eis reeds voor inschrijving aldus hadden geïnterpreteerd. Zie recent voorzieningenrechter van de rechtbank ’s Gravenhage 4 oktober 2010; LJN: BN 9814.



De zaak betrof een wijziging respectievelijk eliminering van een eis met betrekking tot een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. De voorzieningenrechter laat deze wijziging respectievelijk eliminering in stand en overweegt ter zake als volgt (onderstreping toegevoegd):

4.7. Eerst ter zitting heeft de Combinatie de stelling naar voren gebracht dat de AIR vereist dat een polis van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering wordt overgelegd, maar dat NDW in haar brief van 10 september 2010 deze eis kennelijk heeft laten varen, hetgeen volgens de Combinatie in strijd is met het gelijkheids- en transparantiebeginsel. Uitgangspunt is dat een eis tijdens de aanbestedingsprocedure niet mag worden gewijzigd. Ter zitting is echter voldoende gebleken dat het hier een ongebruikelijke eis betreft. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is immers bedoeld voor vrije beroepsbeoefenaren en vooralsnog is niet waarschijnlijk dat dezen zich voor een opdracht als de onderhavige zouden inschrijven. Gelet op het voorgaande ligt veel meer voor de hand dat de inschrijvers beschikken over een (bedrijfs-)aansprakelijkheidsverzekering. Voorshands is voldoende aannemelijk geworden dat de beide inschrijvers er ook van uitgingen dat een aansprakelijkheidsverzekering voldoende zou zijn en dat NDW op de beschikbaarheid van een dergelijke verzekering heeft getoetst. De Combinatie heeft in elk geval verklaard zelf een beroep gedaan te hebben op een aansprakelijkheidsverzekering. Dat sprake is van discriminatie tussen inschrijvers is dan ook niet gebleken, terwijl voorshands niet aannemelijk is dat deze wijziging van de eis derden ervan heeft weerhouden zich in te schrijven. Gelet op het voorgaande is naar voorlopig oordeel niet gebleken dat NDW in strijd met het gelijkheids- en transparantiebeginsel heeft gehandeld.”

Vragen? Bel mr. Tony van Wijk: 024 - 381 31 87.