Dat kan veel discussies en narigheid voorkomen. In het augustusnummer van het tijdschrift Vastgoedrecht is hierover een artikel verschenen van Robert Rijpstra, vastgoedadvocaat bij Dirkzwager, waarin op deze materie nader wordt ingegaan.
Rijpstra concludeert dat verhuurders – en met name ook de makelaars van deze verhuurders – er in de praktijk verstandig aan doen om in de huurovereenkomst, of in het proces-verbaal van oplevering bij aanvang huur, nadrukkelijk te vermelden dat de reeds aanwezige zaken zoals airco-units, keukens, pantry’s, patchkasten, scheidingswanden, vloerbedekking, koelingsinstallaties, data- en telefoniebekabeling, receptiebalie, e.d. niet tot het gehuurde behoren. Het valt aan te bevelen om expliciet te vermelden dat deze zaken door de vorige huurder aan het gehuurde zijn toegevoegd en dat ze door de nieuwe huurder zijn overgenomen. De huurder is contractueel immers verplicht om alle zaken die door hem van de vorige huurder of gebruiker zijn overgenomen op eigen kosten te verwijderen. Bijkomend voordeel voor de verhuurder is dat de kosten van onderhoud, herstel en vernieuwing van door of vanwege de huurder aangebrachte toevoegingen voor rekening van de huurder komen.
Vanuit het oogpunt van de huurder bezien is het juist zaak om schriftelijk vast te leggen dat het aangeboden opleveringsniveau van het gehuurde onderdeel uitmaakt van het gehuurde, met de expliciete vermelding van de betrokken meegehuurde zaken.
Opleveringsniveau bij einde huurovereenkomst: wie betaalt?
Ontvang relevant nieuws op uw interessegebied
- Eenmalig per maand
- Zelf uw voorkeuren opgeven
- Makkelijk uitschrijven
Gerelateerd
Geen strengere maatstaf voor inbezitneming publieke grond
Verkoper aansprakelijk door mededelingen over bodemverontreiniging?
Voornemen tot prejudiciële vragen: het spanningsveld tussen eigendom van de woning vs. belangen van het kind bij ontruiming
Geen waarschuwing door de aannemer, toch prijsverhoging bij meerwerk
Verhuurders opgelet! De Wet betaalbare huur is in werking getreden
Advies aan de Hoge Raad dat huurprijswijzigingsbeding niet oneerlijk is
Aankomende online en live events
We delen diepgaande kennis en pragmatische inzichten over actuele onderwerpen in het vakgebied en de maatschappelijke thema's waar we dichtbij staan.
De laatste jaren is er een trend dat patiënten steeds vaker bij zorgaanbieders vragen om inzage in of (gedeeltelijke) vernietiging van hun dossiers. Recente wetswijzigingen en ontwikkelingen in de rechtspraak hebben hier mede invloed op gehad, zoals de wijziging van de Wet aanvullende bepalingen gegevensverwerkingen in de zorg (Wabvpz) die het recht op ‘elektronische’ inzage heeft geïntroduceerd.
Op 15 november 2024 heeft de Hoge Raad een tweede uitspraak gedaan in de Didam-zaak. In die uitspraak, het Didam II-arrest, bepaalt de Hoge Raad onder meer dat overeenkomsten in strijd met het eerdere Didam-arrest als uitgangspunt geldig zijn en dus niet aangetast kunnen worden. Dat biedt zekerheid waaraan in de praktijk veel behoefte bestond.
Wij organiseren ook events op maat. Van kleine tot grote groepen, we zorgen voor een inspirerende sessie afgestemd op uw wensen. Informeer naar de mogelijkheden.