Beleidsregel inzake ontheffing van het verbod om met Russische partijen te contracteren gepubliceerd

29 juni 2022, laatst geüpdatet 11 september 2024
Een nieuwe beleidsregel geeft meer duidelijkheid over de (on)mogelijkheden voor aanbestedende diensten en speciale sectorbedrijven om een ontheffing aan te vragen van het verbod om met Russische partijen te contracteren of bestaande overeenkomsten na 9 oktober 2022 voort te zetten.
In dit artikel

Op 8 april 2022 heeft de Raad van de Europese Unie sancties tegen Rusland ingesteld die gevolgen hebben voor overheidsaanbestedingen. Kort samengevat verbiedt de Europese Unie aanbestedende diensten en speciale sectorbedrijven om aanbestedingen aan Russische partijen te gunnen. Ook moeten reeds aan Russische partijen gegunde opdrachten uiterlijk vóór 10 oktober 2022 worden stopgezet. Voor een uitleg over deze sancties en een toelichting welke actie aanbestedende diensten en speciale sectorbedrijven moeten ondernemen, verwijs ik naar een eerdere blog over dit onderwerp.

De EU-sancties bepalen dat de bevoegde nationale autoriteiten toestemming kunnen verlenen voor het gunnen en voortzetten van overeenkomsten voor bepaalde categorieën producten en diensten (zoals het invoeren van aardgas en aardolie). In de recent gepubliceerde beleidsregel hebben de betrokken Nederlandse ministers vastgelegd hoe zij omgaan met hun bevoegdheid om ontheffingen te verlenen.

Ontheffingen worden door de ministers terughoudend verleend, onder meer om te voorkomen dat de sancties tegen Rusland worden ondergraven. Bij de beoordeling van een ontheffingsaanvraag wordt meegewogen of:

  • het om een essentieel product of essentiële dienst gaat;
  • er geen alternatieven zijn; en
  • of een aanbestedingsprocedure geen potentiële inschrijvers heeft opgeleverd die het product of de dienst tegen acceptabele voorwaarden kunnen aanbieden.

Voor sommige categorieën producten en diensten (zoals de invoer van aardgas en aardolie) worden aanvullende omstandigheden bij de beoordeling van een ontheffingsaanvraag betrokken. Uit de beleidsregel volgt dat ontheffingsaanvragen voor fossiele brandstoffen sowieso worden afgewezen.

Het uitgangspunt is dat wanneer een ontheffing wordt verleend, dit voor maximaal 1 jaar is. Ook als een ontheffing wordt verleend, moet de aanvrager een maximale inspanning leveren om op zoek te gaan naar alternatieven.

De beleidsregel biedt duidelijkheid voor aanbestedende diensten en speciale sectorbedrijven die echt niet om Russische partijen heen kunnen. Zij kunnen een goed gemotiveerde, digitale ontheffingsaanvraag bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) indienen. Wordt de aanvraag afgewezen, dan staat daartegen bezwaar en beroep open.

Voor vragen over de (on)mogelijkheden om een ontheffing aan te vragen en de concrete invulling van een ontheffingsaanvraag kunt u contact opnemen met Mathijs Jonkers of een van de andere advocaten uit het aanbestedingsteam van Dirkzwager.

Gerelateerd

Aandachtspunten bij Publiek-Private Samenwerkingen gericht op innovatie

Gaat u deelnemen aan een publiek–private samenwerking (PPS)? Hieronder worden enkele juridische en fiscale aandachtspunten genoemd voor PPS-contracten.

Annotatie in Jurisprudentie Aanbestedingsrecht (JAAN) over wezenlijke wijziging bij verstrijken contractuele termijn

In het tijdschrift Jurisprudentie Aanbestedingsrecht (JAAN 2024/77, afl. 4) is een noot van Tony van Wijk en Mathijs Jonkers verschenen over de vraag of het...

Gemeenten en zorgaanbieders opgelet: AMvB reële prijzen Jeugdwet per 1 juli in werking getreden

Op 1 juli 2024 is de AMvB reële prijzen Jeugdwet (‘AMvB’) in werking getreden. Met deze AMvB worden voor gemeenten nadere regels gesteld omtrent het...

Boete voor kartelvorming bij aanbestedingen: het belang van onmiddellijk distantiëren van ontvangen concurrentiegevoelige informatie

[authors value=' ' /] De ACM heeft in 2020 een boete opgelegd aan twee dakdekkers in Amsterdam die hun inschrijfprijs in het kader van een aanbesteding...

Verstrijken contractueel overeengekomen termijn levert geen wezenlijke wijziging op

Het verstrijken van een overeengekomen contractuele termijn levert volgens de Utrechtse voorzieningenrechter in beginsel geen materiële wijziging op van de...

ACM mag Marktverkenning naar ICT in de zorg (en de rol van Chipsoft) alsnog publiceren

Op 21 november 2023 heeft de ACM de Marktverkenning ICT in de zorg gepubliceerd die KPMG in 2020 voor haar heeft uitgevoerd. Publicatie heeft even op zich...
No posts found