Vergunning
Onder de Wtza geldt er een vergunningplicht voor:
- Instellingen die medisch specialistische zorg verlenen of doen verlenen.
- Instellingen die met meer dan tien zorgverleners zorg of een andere dienst als omschreven bij of krachtens de Wlz of de Zvw verlenen of doen verlenen.
Het Uitvoeringsbesluit Wtza zondert een aantal categorieën instellingen uit van de vergunningplicht.
Onder de oude WTZi moesten in het Uitvoeringsbesluit WTZi aangewezen categorieën van instellingen die zorg verleenden waarop aanspraak bestond ingevolge artikel 3.1.1 van de Wlz of ingevolge een zorgverzekering als bedoeld in artikel 1, onderdeel d, van de Zvw, een WTZi-toelating hebben. Omdat onderaannemers, pgb-aanbieders en aanbieders van onverzekerde zorg niet onder de reikwijdte van de WTZi vielen, hoefden zij onder de oude WTZi niet te beschikken over een WTZi-toelating. Eerstelijns zorgaanbieders zoals instellingen voor huisartsenzorg, mondzorg en paramedische zorg werden onder de oude WTZi aangemerkt als van rechtswege in het bezit van een WTZi-toelating en hoefden geen WTZi-toelating aan te vragen bij het CIBG.
Onder de Wtza zijn bovengenoemde zorgaanbieders vergunningplichtig indien zij medisch specialistische zorg verlenen of doen verlenen (ongeacht het aantal zorgverleners) respectievelijk met meer dan tien zorgverleners Wlz-zorg of Zvw-zorg verlenen of doen verlenen. Een onderaannemer hoeft alleen over een Wtza-vergunning te beschikken als de onderaannemer in opdracht van een zogenaamde «lege huls»[1] medisch specialistische zorg verleent of met meer dan tien zorgverleners Wlz-zorg of Zvw-zorg verleent.
Overgangstermijn
Voor vergunningplichtige onderaannemers, pgb-aanbieders, aanbieders van onverzekerde zorg en eerstelijns zorgaanbieders die op 1 januari 2022 al bestonden en niet hoefden te beschikken over een WTZi-toelating maar onder de Wtza wel vergunningplichtig zijn, geldt een overgangstermijn van twee jaar. Zij moeten dus vóór 1 januari 2024 een Wtza-vergunning aanvragen. Als de Wtza-vergunning niet voor 1 januari 2024 wordt aangevraagd, dan kan de IGJ een last onder dwangsom opleggen. Daarnaast kan de IGJ een bestuurlijke boete opleggen van max € 87.000.
Contact
Wilt u weten of u vergunningplichtig bent of heeft u andere vragen over de Wtza? Neemt u dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.
Blogreeks en o-book
Voor een uitgebreide uiteenzetting over de Wtza, de AWtza, het UbWtza en de UrWtza en de veranderingen die deze nieuwe wet- en regelgeving met zich brengen voor zorgaanbieders, verwijzen wij naar onze blogreeks over de Wtza en de AWtza en het o-book “De Wet toetreding zorgaanbieders: wat gaat er veranderen?”.
Artikelen blogreeks Wtza en AWtza:
Meldplicht (3)
AWtza (7)
Uitvoeringsbesluit Wtza en Uitvoeringsregeling Wtza (9)
Termijn meldplicht verstrijkt bijna!
Zijn uw statuten al Wtza-proof?
Beschikt u al over een Wtza-vergunning?
Huisartsen, tandartsen en paramedici
Justitiële inrichtingen en instellingen voor forensische zorg
[1] Een «lege huls» is een zorgaanbieder die zelf geen zorg verleent en uitsluitend zorg doet verlenen door een onderaannemer.