Nieuwe mededingingsregels sinds 1 augustus 2014 van kracht

5 augustus 2014, laatst geüpdatet 11 september 2024
Sinds 1 augustus 2014 is het grootste deel van de Stroomlijningswet in werking getreden, waardoor onder meer een aantal wijzigingen in de Mededingingswet is doorgevoerd. Tegelijkertijd zijn nieuwe beleidsregels vastgesteld over het opbiechten van verboden (kartel)afspraken aan de ACM en het melden van fusies en overnames bij de ACM.Eerder is op deze kennispagina al melding gemaakt van een aantal belangrijke wijzigingen die de Stroomlijningswet doorvoert. Voor het overgrote deel van deze wijzi...
Sjaak van der Heul 
Sjaak van der Heul 
Advocaat - Senior
In dit artikel
Sinds 1 augustus 2014 is het grootste deel van de Stroomlijningswet in werking getreden, waardoor onder meer een aantal wijzigingen in de Mededingingswet is doorgevoerd. Tegelijkertijd zijn nieuwe beleidsregels vastgesteld over het opbiechten van verboden (kartel)afspraken aan de ACM en het melden van fusies en overnames bij de ACM.

Eerder is op deze kennispagina al melding gemaakt van een aantal belangrijke wijzigingen die de Stroomlijningswet doorvoert. Voor het overgrote deel van deze wijzigingen geldt dat zij per 1 augustus 2014 ingaan. Van de inwerkingtreding van de Stroomlijningswet per 1 augustus 2014 zijn slechts een aantal bepalingen uitgezonderd. De verplichting van ondernemingen om (mee) te betalen voor de kosten van het toezicht door de ACM springt daarbij het meest in het oog. Deze zal pas gelden vanaf 1 januari 2015.

De inwerkingtreding van de Beleidsregel clementie en de Regeling gegevensverstrekking Mededingingswet hangt samen met de inwerkingtreding van de Stroomlijningswet. De inhoud van de Beleidsregel clementie was sinds mei bekend vanwege de publicatie van het concept. Kort gezegd wordt beoogd het aantrekkelijker te maken voor ondernemingen die partij zijn bij een kartel om op eigen initiatief informatie erover aan de ACM te verstrekken in ruil voor boetekorting of –vrijstelling.

De ACM houdt toezicht op fusies, overnames en de oprichting van volwaardige joint-ventures (concentraties). De Regeling gegevensverstrekking Mededingingswet bepaalt welke informatie bij een concentratie betrokken ondernemingen aan de ACM moeten verstrekken. Ten opzichte van zijn voorganger verplicht de Regeling ondernemingen die betrokken zijn bij een concentratie om een aantal aanvullende gegevens te verstrekken. Voor ondernemingen zullen deze aanpassingen echter geen noemenswaardige lastenverzwaring vormen, aangezien de Regeling gegevensverstrekking Mededingingswet op dat punt slechts een uitwerking is van de bestaande handelwijze van de ACM.