Nieuwe Benelux nietigheids- en vervalprocedure voor merken

12 mei 2016, laatst geüpdatet 11 september 2024
In Nederland en de rest van de Benelux-landen komt naar verwachting in 2017 een nieuwe administratieve verval- en nietigheidsprocedure. Daardoor bestaat de mogelijkheid om Benelux merken uit het register te krijgen, zonder per se een procedure bij de rechter te starten. De procedure kan worden ingeleid bij het BBIE. Wat zijn de voordelen?Nieuwe verval- en nietigheidsgrondenHet niet gebruiken van een merk kan een reden zijn om van dat merk de vervallenverklaring te eisen. Zo wordt ruimte gecre...
Joost Becker 
Joost Becker 
Advocaat - Partner
In dit artikel
In Nederland en de rest van de Benelux-landen komt naar verwachting in 2017 een nieuwe administratieve verval- en nietigheidsprocedure. Daardoor bestaat de mogelijkheid om Benelux merken uit het register te krijgen, zonder per se een procedure bij de rechter te starten. De procedure kan worden ingeleid bij het BBIE. Wat zijn de voordelen?

Nieuwe verval- en nietigheidsgronden

Het niet gebruiken van een merk kan een reden zijn om van dat merk de vervallenverklaring te eisen. Zo wordt ruimte gecreëerd voor concurrenten om hun eigen daarmee conflicterende merk te lanceren.

Indien een merk onderscheidend vermogen mist (bijvoorbeeld omdat het beschrijvend is of te kwader trouw aangevraagd) kan het nietig verklaard worden.

Deze en andere verval- en nietigheidsgronden bestaan al langer, en worden door de rechter beoordeeld. Echter door nieuwe wetgeving wordt het mogelijk deze gronden ook voor het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (merken en modellen) in te roepen.

Rechtsgevolgen

Indien het inroepen van verval van een merk slaagt, werkt dat vanaf de datum waarop de vordering tot verval wordt ingesteld. Een vordering tot nietigverklaring van het merk heeft terugwerkende kracht (werkt ex tunc). Dit is expliciet uitgemaakt in de nieuwe Merkenrichtlijn.

Het voordeel van dit rechtsgevolg is dat indien bij dagvaarding voor de rechter of voor het BBIE onder inroeping van de nieuwe verval- en nietigheidsgronden het (concurrerende) merk wordt doorgehaald, dit niet langer bestaat.

Toch naar de rechter?

Met de nieuwe verval- en nietigheidsgronden wordt een voordeel behaald, zo is de bedoeling van de wetgever, omdat het niet langer noodzakelijk is om hiervoor een tegenvordering (reconventionele vordering) tot doorhaling van het merk in te stellen in een verplichte procedure voor de rechter, of enkel in conventie in diezelfde procedure de nietigheid of het verval van het Benelux merk te vorderen.

Het voordeel lijkt evenwel beperkt, omdat in een rechterlijke procedure de winnende partij - ingeval van een tegenvordering die samenhangt met een inbreukvordering - aanspraak kan maken op de vergoeding van de volledige advocaat- en proceskosten, hetgeen bij het BBIE niet mogelijk is. Alleen bij een enkele nietigheids- of vervalclaim lijkt het voordeel dus aangewezen.

Of u nu naar de rechter moet of naar het BBIE wilt, het advies is om u te laten bijstaan door een merkenspecialist. De advocaten van Dirkzwager kunnen u daarbij helpen.

Joost Becker, advocaat merkenrecht

Gerelateerd

Juridische en fiscale aandachtspunten van overdracht van IE-rechten binnen een groep

In deze blog gaan wij in op de positionering van Intellectuele eigendomsrechten (‘IE-rechten’), zoals auteursrechten, octrooirechten en merkrechten, binnen de...

Uiting “klimaatneutraal” misleidend: strenge uitleg door de rechter!

Het Duitse Bundesgerichtshof beoordeelt advertentie “klimaatneutraal” door snoepproducent, en legt de reclameregels voor milieuclaims streng uit...

Misleidend advertenties op Google Shopping?

Wat mag er wel en niet via Google Shopping worden geadverteerd? Een rechtszaak zaak over prijsreclames geeft inzicht in de vraag of er al dan niet sprake is...

De nieuwe ecodesign verordening (ESPR) is van kracht! Een introductie.

De verordening voor een milieuvriendelijk ontwerp van duurzame producten (‘Ecodesign for Sustaintable Products Regulation’, oftewel ‘ESPR’) is op 18 juli 2024...

Tour de France in de wielen gereden door ‘TOUR DE X’-merk

De naam Tour de France is beschermd door meerdere merkrechten, maar kan de registratie van het TOUR DE X-merk door een fitnessketen niet voorkomen.

Boetes voor nepkortingen; 'van-voor' prijsreclame aangepakt door ACM!

De Autoriteit Consument en Markt legt bedrijven boetes op voor nepkorting; onjuiste 'van-voor' prijzen, foutieve doorgestreepte prijzen en afprijzing!
No posts found