Voorwaarden herroeping van een besluit tot ontbinding van een BV

24 januari 2022, laatst geüpdatet 28 augustus 2024
In dit artikel sta ik stil bij de mogelijkheden tot herroeping van een besluit tot ontbinding van een besloten vennootschap.
In dit artikel

Een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (hierna: BV) kan door een besluit van de algemene vergadering van aandeelhouders worden ontbonden Als er bij de ontbinding baten zijn, dan moet er een vereffening plaatsvinden. Bij een vereffening worden alle rechten en zaken te gelde gemaakt, lopende verplichtingen afgewikkeld en bij een eventueel positief saldo, de baten uitgekeerd aan de aandeelhouders. De BV blijft dan voortbestaan tot het tijdstip waarop de vereffening is geëindigd. Als de BV op het moment van ontbinding geen baten heeft, eindigt deze onmiddellijk.

Herroeping vereffening

Indien achteraf blijkt dat het ontbindingsbesluit te voorbarig is genomen, kan in bepaalde gevallen het ontbindingsbesluit worden herroepen. De wet bepaalt niet of het ontbindingsbesluit door de algemene vergadering van aandeelhouders van een BV kan worden herroepen, en zo ja, op welke wijze. Bij arrest van 19 december 2014 heeft de Hoge Raad zich hierover gebogen. De Hoge Raad acht herroeping van een ontbindingsbesluit mogelijk (HR 19 december 2014, ECLI:NL:HR:2014:3677) mits daardoor geen afbreuk wordt gedaan aan de rechtszekerheid en rechten en belangen van derden (zie ook mijn eerdere artikel). Hiervoor is een uitspraak van de rechter vereist. Het besluit tot herroeping heeft pas rechtsgevolg indien de rechter op verzoek van de BV een daartoe strekkende verklaring heeft gegeven.

Voorwaarden

Voor toewijzing van een verzoek tot herroeping van een ontbindingsbesluit gelden de volgende voorwaarden:

(i) De BV is nog niet opgehouden te bestaan: een BV houdt op te bestaan indien hij op het tijdstip van zijn ontbinding geen baten meer heeft. In dat geval doet het bestuur daarvan opgaaf aan het handelsregister. De BV houdt in geval van vereffening op te bestaan op het tijdstip waarop de vereffening eindigt. De vereffenaar of de faillissementscurator doet daarvan opgaaf aan het handelsregister.

(ii) Het herroepingsbesluit is rechtsgeldig genomen: het besluit van de algemene vergadering van aandeelhouders is in overeenstemming met de wet en de staten tot stand genomen.

(iii) De vermogenstoestand van de rechtspersoon op datum van ontbinding en de datum van herroeping is inzichtelijk, en ook de ontwikkelingen van de vermogenstoestand in de tussenliggende periode.

(iv) Derden mogen geen nadeel ondervinden van de herroeping: dit kan meebrengen dat herroeping slechts toelaatbaar is indien de BV compensatie biedt, of met het oog op mogelijk nadeel garanties geeft of op een andere wijze zekerheid stelt. Hierbij is mede van belang of in de periode tussen de ontbinding en de herroeping vereffeningshandelingen hebben plaatsgevonden. Herroeping heeft geen terugwerkende kracht, zodat reeds verrichte vereffeningshandelingen geldig blijven. Indien blijkt of voorzienbaar is dat derden door de gang van zaken met betrekking tot de ontbinding en de herroeping daarvan nadeel (kunnen) ondervinden, staat dat in de weg aan de herroeping, tenzij de BV compensatie of garanties biedt of op andere wijze zekerheid stelt.

Verzoekschrift

Een verzoek tot herroeping van een ontbindingsbesluit moet worden ingediend bij verzoekschrift. De BV dient aan de rechter de informatie te verschaffen die nodig is om te beoordelen of is voldaan aan de hiervoor opgesomde voorwaarden. Hierbij past dat tevens wordt vermeld wat de reden is voor de herroeping en welk belang daarbij bestaat. Tot die informatie behoort ten minste het ontbindingsbesluit, het herroepingsbesluit, een beschrijving van hetgeen in de tussenliggende periode met betrekking tot de BV is geschied, en de opgave van de vermogenstoestand van de BV. Tevens zal een verklaring van een accountant moeten worden overgelegd die een zodanig inzicht geeft dat een verantwoord oordeel kan worden gevormd over die vermogenstoestand, vergezeld van andere voor de beslissing relevante financiële informatie, zoals jaarrekeningen of andere (financiële) gegevens van de ontbonden BV.

Het besluit tot herroeping heeft eerst rechtsgevolg indien de rechter een daartoe strekkende verklaring heeft gegeven. De in kracht van gewijsde gegane uitspraak wordt door de griffier ingeschreven in het handelsregister.

Gerelateerd