Het Medisch Specialistisch Bedrijf (MSB) en fiscaliteit

8 september 2023, laatst geüpdatet 28 augustus 2024
Veel medisch specialisten die werkzaam zijn in een algemeen ziekenhuis of een zelfstandig behandelcentrum (ZBC) zijn als vrij beroepsbeoefenaar georganiseerd in een Medisch Specialistisch Bedrijf (MSB). Het functioneren van het MSB en de relatie met het ziekenhuis/ZBC leidt in de praktijk tot diverse juridische en fiscale vraagstukken. Bijvoorbeeld welke verplichtingen voor het MSB voortvloeien uit sectorspecifieke wet- en regelgeving, vragen over de samenwerking met het ziekenhuis en de fiscale toetsing van het MSB door de Belastingdienst. In deze blogreeks gaan wij in op juridische en fiscale aspecten die spelen bij MSB’en. Dit artikel gaat over de fiscale aandachtspunten die wij de afgelopen jaren in onze praktijk hebben gesignaleerd.
Petra de Waal
Petra de Waal
Fiscalist - Associate Partner
In dit artikel

De keuze voor een passend model

Bij de invoering van de integrale bekostiging per 1 januari 2015 is door Ziekenhuizen en MSB’s een keuze gemaakt voor een bepaald bekostigingsmodel. Destijds zijn veel ziekenhuizen en MSB in overleg getreden met de Belastingdienst om de fiscale gevolgen van het gekozen model af te stemmen.

Vanuit het Ministerie van Financiën is daarnaast een brief gekomen waarin de fiscale aspecten van de diverse modellen globaal zijn weergegeven.

Ontwikkelingen

Veel ziekenhuizen en MSB’s hebben in de periode 2014-2015 veel aandacht besteed aan de fiscaliteit van het MSB. Onder andere resulterend in een afstemming met de Belastingdienst over de fiscale positie van het MSB.

Na deze afstemming zien wij ook dat de eerste aandachtspunten ontstaan, doordat:

  • Overeenkomsten tussen betrokken partijen niet zijn ondertekend; of
  • De uitvoering niet overeenkomt met de voorgenomen situatie die is afgestemd of waarover fiscaal advies is ingewonnen.
  • De Belastingdienst haar aanpak verfijnd op bepaalde gebieden door de opgedane ervaring en wisselende interne focuspunten.

Ondertussen zijn we bijna 10 jaar verder en is er vaak veel gebeurd rondom het MSB, denk aan:

  • Toetreding van artsen.
  • Uittreding van artsen.
  • Splitsing van MSB’s en verschillende MSB’s.
  • Uitbreiding van samenwerking tussen ziekenhuis en MSB, zoals bijvoorbeeld op het gebied van ondersteuning.
  • Uitbreiding van samenwerking tussen MSB en andere partijen (buiten het ziekenhuis om).
  • Wijzigingen in de financiële afspraken binnen het MSB en tussen MSB en ziekenhuis.

Fiscale aspecten bij de ontwikkelingen

Bij al deze ontwikkelingen is het net als bij de invoering in 2015 van belang dat beoordeeld wordt of de situatie die is ontstaan ook gevolgen heeft voor de fiscaliteit.

Wordt er nog steeds op eenzelfde manier en voor dezelfde activiteiten samengewerkt met het ziekenhuis? Op het moment dat andere diensten tussen ziekenhuis en MSB worden verricht moet beoordeeld worden of deze dienstverlening valt onder een btw-vrijstelling, dan wel btw-belast is.

Ook de vorm waarin specialisten samenwerking, het splitsen van het MSB of juist het uitbreiden vraagt aandacht op fiscaal gebied.

Verder kan de omvang en de soort activiteiten van het MSB ook van invloed zijn of de juridische structuur van een maatschap of coöperatie passend is. Bij een maatschap wordt de winst van het MSB belast op het niveau van de maten in de inkomstenbelasting, terwijl bij een coöperatie de winst in beginsel wordt belast bij de coöperatie zelf in de vennootschapsbelasting. Voorgaand vraagstuk wordt mede beïnvloed door recente wijzigingen in de fiscale wet- en regelgeving (inclusief tarieven) in de inkomsten- en vennootschapsbelasting.

Op het gebied van ondersteuning en personeel vindt ook nog steeds veel samenwerking plaats. De huidige krapte op de arbeidsmarkt vraagt ook om deze vorm van samenwerking. De Belastingdienst besteed veel aandacht aan de wijze waarop deze samenwerkingen worden ingevuld. Het fiscale gevolg kan zijn dat het MSB (en dus de medisch specialisten) niet voldoende zelfstandigheid bezit ten opzicht van het ziekenhuis. Dit kan ongewenste risico's voor de loonheffingen met zich meebrengen zowel op het niveau van het MSB als het ziekenhuis.

Maar er worden ook nog steeds nieuwe MSB’s opgericht waarbij niet zonder meer vertrouwen kan worden ontleent aan afstemmingen en goedkeuringen uit de periode 2014-2015. Elk nieuw MSB kent zijn eigen afspraken, aandachtspunten en vorm waaruit een fiscale kwalificatie volgt die voor het maken van afspraken en het aangaan van overeenkomsten van belang is.

Periodiek een toets uitvoeren op de fiscale positie van het MSB is gelet op bovenstaande en het feit dat de wereld (en de rechtspraak) niet stilstaat eigenlijk een must.

Contact

Wilt u weten over eventuele fiscale aspecten in relatie tot het MSB? Neemt u dan gerust contact op met Esther Patty, Magnus Alferink of Petra de Waal. Wij helpen u graag verder.

Blogreeks

In deze blogreeks zijn de volgende artikelen verschenen:

Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen MSB (dirkzwager.nl)

Het Medisch Specialistisch Bedrijf (MSB) als werkgever (dirkzwager.nl)

Het Medisch Specialistisch Bedrijf & de Wet toetreding zorgaanbieders (dirkzwager.nl)

Het Medisch Specialistische Bedrijf (MSB) en Jaarverantwoording Zorg (dirkzwager.nl)

Alternatieven voor de inhuur van ZZP’ers: Wat zijn de mogelijkheden?

Het is u vast niet ontgaan: Per 1 januari 2025 is het handhavingsmoratorium op de Wet DBA afgeschaft. De kranten en vakbladen staan er vol mee. Bij...
Vastgoed

Belangrijke veranderingen in servicekosten: wijzigingen in de btw-behandeling per 1 januari 2025 en wetsvoorstel met huurrechtelijke aanpassingen

Bij de verhuur van woonruimte en commercieel vastgoed worden vrijwel altijd servicekosten en kosten voor nutsvoorzieningen in rekening gebracht aan de...
Fiscaal - calculator

Rechtbank Noord-Nederland halveert belastingrente voor belastingplichtige vennootschapsbelasting

De rechtbank Noord-Nederland heeft zich uitgelaten over de evenredigheid van de belastingrente voor belastingplichtigen voor de vennootschapsbelasting.[1] Zij...

Belastingdienst publiceert kader voor beoordeling arbeidsrelaties per 1 januari a.s.!

De Belastingdienst heeft eind vorige week het document Toelichting Beoordeling Arbeidsrelaties gepubliceerd. Hierin verduidelijkt de Belastingdienst de...

30% regeling: Terugdraaiing van versoberingen in 2024

De 30% regeling is een fiscale faciliteit voor medewerkers met specifieke deskundigheid die uit een ander land naar Nederland zijn uitgezonden of die in dienst...
Fiscaal - earningsstrippingregel - rekenmachine

Aanscherping earningsstrippingregel voor vastgoedlichamen per 01-01-25?

Vanaf 1 januari 2025 zal mogelijk de earningsstrippingregel (renteaftrekbeperking voor de heffing van Vpb) voor vastgoedlichamen worden aangescherpt. In deze...
No posts found