Meldplicht Uitbetaalde bedragen aan derden (UBD) in de zorg

1 februari 2023, laatst geüpdatet 28 augustus 2024
Voor de meeste inhoudings- en administratieplichtigen geldt dat zij in 2023 voor de eerste keer een opgave moeten doen van de uitbetaalde bedragen aan derden. De opgave voor in 2022 uitbetaalde bedragen moet uiterlijk op 31 januari 2023 digitaal zijn aangeleverd aan de Belastingdienst. In de praktijk blijkt dat deze verplichting met name in de zorgsector tot een (onevenredige) administratieve last te leiden.
René Sueters
René Sueters
Fiscalist - Associate Partner
In dit artikel

De meldingsplicht is niet volledig nieuw: Vóór 2022 bestond ook al een verplichting tot het opgeven van uitbetaalde bedragen aan derden, ook wel bekend als IB-47. Deze verplichting bestond echter alleen indien de inspecteur de uitbetaler had uitgenodigd tot het doen van de opgave.

Voor wie geldt de meldingsplicht?

In het belastingplan 2021 was opgenomen dat inhoudingsplichtigen en collectieve beheersorganisaties (hierna: cbo’s) vanaf 2022 de verplichting hebben om de uitbetaalde bedragen aan derden digitaal op te geven aan de Belastingdienst, ook zonder dat de inspecteur daarvoor een expliciete uitnodiging stuurt. De opgave over uitbetaalde bedragen in 2022 moest uiterlijk op 31 januari 2023 ingediend zijn. De verplichting tot het doen van een opgave geldt voor:

  1. Inhoudingsplichtigen voor de Wet op de Loonbelasting. Dat zijn werkgevers of uitkeringsinstanties die een loonheffingennummer hebben en die aangifte voor de loonheffingen moeten doen.
  2. Cbo’s. Dat zijn organisaties belast met de inning en/of verdeling van vergoedingen op grond van auteurs- en naburige rechten, zoals Buma en de Stichting Reprorechten.

Welke gegevens moeten er worden doorgegeven?

Opgegeven moet worden de betalingen aan natuurlijke personen waarbij de volgende informatie moet worden vermeld:

  • Het totaal van de uitbetaalde bedragen
  • De datum van uitbetaling (bij meerdere betalingen; 2022-12-31
  • Voorletters en achternaam van de persoon
  • Adres
  • Geboortedatum
  • Burgerservicenummer

Zijn er uitzonderingssituaties denkbaar waarin je niet hoeft te melden?

De verplichting om aan derden uitbetaalde bedragen te melden geldt niet in de volgende situaties:

  • De persoon aan wie is betaald is in dienstbetrekking bij de inhoudingsplichtige of een met de inhoudingsplichtige verbonden vennootschap. Onder een verbonden vennootschap wordt verstaan:
    • Een vennootschap waarin de uitbetaler voor ten minste 1/3e belang houdt,
    • een vennootschap die voor ten minste 1/3e belang houdt in de uitbetaler of
    • een vennootschap waarin een derde voor tenminste 1/3e belang houdt, terwijl die derde ook ten minste 1/3e belang houdt in de uitbetaler.
  • De persoon aan wie is betaald reikt een factuur uit met btw. De vermelding van btw is daarbij een harde eis. Dit betekent dat wanneer wel een factuur wordt uitgereikt maar op de factuur staat geen btw of € 0 btw vermeld, de betaling onder de verplichting tot opgave valt.

Waarom is de meldingsplicht extra problematisch in de zorg?

Het versturen van facturen zonder de vermelding van btw of met btw € 0 doet zich bijvoorbeeld voor bij het van toepassing zijn van de kleine ondernemersregeling of bij voor de btw vrijgestelde prestaties. Met name in de zorg zijn veel zorgprofessionals werkzaam die voor de btw vrijgestelde prestaties verrichten. Hoewel de nieuwe regelgeving al geldt vanaf 2022 was lange tijd niet duidelijk dat de zorginstellingen voor alle facturen die zien op btw-vrijgestelde prestaties ook een verplichte opgave moeten doen. Met name voor zorginstellingen leidt deze verplichting tot een administratieve lastenverzwaring.

Reikwijdte meldingsplicht staat (nog) ter discussie

Recent heeft de Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet (GroenLinks) gevraagd of zorgaanbieders vanwege hun btw-vrijstelling niet (tijdelijk) uitgezonderd kunnen worden van deze verplichting. Ook de zorgkoepels hebben een dergelijke wens al geuit. Echter de Belastingdienst heeft aangegeven dat er geen uitzondering geldt voor deze verplichting voor de uitbetaalde bedragen door zorgaanbieders. Wel is de Belastingdienst bereid om tegemoet te komen aan verzoeken tot uitstel voor het inleveren van de informatie. Die verzoeken moeten wel met redenen omkleed zijn.

Update: Er is inmiddels een reactie op de vragenbrief van mevrouw Ellemeet verschenen. Meer hierover leest u in deze blog.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met ons, of met uw vaste aanspreekpunt binnen Dirkzwager.

Vastgoed

Belangrijke veranderingen in servicekosten: wijzigingen in de btw-behandeling per 1 januari 2025 en wetsvoorstel met huurrechtelijke aanpassingen

Bij de verhuur van woonruimte en commercieel vastgoed worden vrijwel altijd servicekosten en kosten voor nutsvoorzieningen in rekening gebracht aan de...
Fiscaal - calculator

Rechtbank Noord-Nederland halveert belastingrente voor belastingplichtige vennootschapsbelasting

De rechtbank Noord-Nederland heeft zich uitgelaten over de evenredigheid van de belastingrente voor belastingplichtigen voor de vennootschapsbelasting.[1] Zij...

Belastingdienst publiceert kader voor beoordeling arbeidsrelaties per 1 januari a.s.!

De Belastingdienst heeft eind vorige week het document Toelichting Beoordeling Arbeidsrelaties gepubliceerd. Hierin verduidelijkt de Belastingdienst de...

30% regeling: Terugdraaiing van versoberingen in 2024

De 30% regeling is een fiscale faciliteit voor medewerkers met specifieke deskundigheid die uit een ander land naar Nederland zijn uitgezonden of die in dienst...
Fiscaal - earningsstrippingregel - rekenmachine

Aanscherping earningsstrippingregel voor vastgoedlichamen per 01-01-25?

Vanaf 1 januari 2025 zal mogelijk de earningsstrippingregel (renteaftrekbeperking voor de heffing van Vpb) voor vastgoedlichamen worden aangescherpt. In deze...

Aandachtspunten bij Publiek-Private Samenwerkingen gericht op innovatie

Gaat u deelnemen aan een publiek–private samenwerking (PPS)? Hieronder worden enkele juridische en fiscale aandachtspunten genoemd voor PPS-contracten.
No posts found