Kennisgroepstandpunten Belastingdienst Gezondheidszorg gepubliceerd t/m juni 2023

13 juli 2023, laatst geüpdatet 28 augustus 2024
Deze bijdrage bevat een overzicht van de kennisgroepstandpunten die de Belastingdienst heeft gepubliceerd en relevant zijn voor de gezondheidszorg.
Petra de Waal
Petra de Waal
Fiscalist - Associate Partner
In dit artikel

Deze bijdrage bevat een overzicht van de kennisgroepstandpunten die de Belastingdienst heeft gepubliceerd en relevant zijn voor de gezondheidszorg. Alle kennisgroepstandpunten worden ook gepubliceerd op de website: https://kennisgroepen.belastingdienst.nl/.

Btw

Ketenzorg; gedeeltelijke vergoeding door derde, KG:210:2023:2

Samenwerkingsverbanden van huisartsen en andere zorgaanbieders die voldoen aan de voorwaarden voor de btw-vrijstelling van ketenzorg ontvangen veelal van de zorgverzekeraar een (gemaximeerd) bedrag voor de kosten van praktijkmanagement. Is dit bedrag niet toereikend dan betalen de huisartsen ook een deel van de kosten. Uit het gepubliceerde standpunt volgt dat de bijdrage van de huisartsen in dit geval deelt in de btw-vrijstelling.

Triagist; medische vrijstelling, KG:210:2022:1

Triagisten van een huisartsendienst verrichten werkzaamheden voor de spoedpost van een ziekenhuis in de zogenoemde ANW-uren. Tussen de huisartsendienst en het ziekenhuis zijn overeenkomsten van opdracht gesloten. Vastgesteld is dat hier géén sprake is van het uitlenen van personeel. Een triagist beoordeelt aan de hand van een anamnese (specifieke vragen) de aard en het urgentieniveau van de klachten en de zorgbehoefte van de patiënt.
Triagist is geen specifiek beroep dat door de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (hierna: Wet BIG) is gereguleerd. Toch kan op basis van dit gepubliceerde standpunt onder voorwaarden de btw-vrijstelling worden toegepast voor:
• de dienstverlening van de triagist met de opleiding mbo-4 verpleegkundige met de vervolgopleiding tot triagist.
• de dienstverlening van de triagist met de opleiding mbo-4 doktersassistent met de vervolgopleiding tot triagist.

Vennootschapsbelasting

Zorgvrijstelling; kwalificerende aandeelhouders, KG:211:2022:7

De zorgvrijstelling van artikel 5, lid 1, onderdeel c, ten eerste, Wet op de vennootschapsbelasting 1969 is oorspronkelijk niet geschreven om toegepast te worden op besloten vennootschappen die zorg verlenen. Dit is echter alsnog mogelijk indien aan aanvullende vereisen gesteld in het Besluit van 25 november 2019, nr. 2019-187751, zoals gewijzigd bij Besluit van 27 juli 2022, nr. 2022-8874, wordt voldaan. Deze vereisten zien zowel op de besloten vennootschap als op de aandeelhouders.

Als een stichting een aandeelhouder is van een besloten vennootschap die de zorgvrijstelling wil toepassen, is vereist dat de werkzaamheden van deze stichting zowel statutair als feitelijk gericht zijn op het houden van de aandelen in de besloten vennootschap en het bevorderen van de zorgwerkzaamheden. De Belastingdienst heeft bevestigd dat een stichting ook een kwalificerend aandeelhouder kan zijn indien de stichting ook andere werkzaamheden verricht. Hierbij is doorslaggevend dat deze andere werkzaamheden van ondersteunende aard zijn.

Zorgvrijstelling; winstbestemmingsvereiste, KG:211:2022:11

Voor het toepassen van de zorgvrijstelling van artikel 5, lid 1, letter c, ten eerste van de Wet op de vennootschapsbelasting 1969 moet onder andere worden voldaan aan het winstbestemmingsvereiste. Dit vereiste houdt in dat de winst van een lichaam dat de zorgvrijstelling toepast slechts kan worden aangewend ten bate van een lichaam dat de zorgvrijstelling zelf kan toepassen of ten bate van het algemeen maatschappelijk belang.

De Belastingdienst heeft aangegeven dat naar hun mening niet aan dit vereiste wordt voldaan indien op basis van de statuten van het lichaam dat de zorgvrijstelling wil toepassen, een niet-kwalificerende aandeelhouder verplicht is om alle ontvangen uitkeringen te doen toekomen aan een lichaam waarop de zorgvrijstelling van toepassing is of het algemeen maatschappelijk belang.

Loonheffingen

Dubbele huisvestingkosten/ET-kosten, KG:204:2022:39

Het standpunt gaat in op de situatie waarbij buitenlandse werknemers die werken voor Nederlandse zorginstellingen gratis huisvesting krijgen in Nederland. Normaliter is het vergoeden of verstrekken van huisvesting belast loon voor werknemers. Voor zover sprake is van dubbele huisvestingskosten voor buitenlandse werknemers gaat het om extraterritoriale kosten. Deze kosten zijn onder voorwaarden onbelast te vergoeden.

Renseigneringsverplichting tbs-instelling, KG:204:2023:6

Patiënten verrichten regelmatig werkzaamheden binnen een tbs-instelling als onderdeel van hun behandeling op therapeutische basis. De renseigneringsverplichting van artikel 22a UBIB is van toepassing op alle betalingen die betrekking hebben op de therapeutische werkzaamheden die de patiënt verricht voor de tbs-instelling.

Vergoeding van materiële schade, KG:204:2022:37

Het recht op de vergoeding van materiële schade op grond van artikel 3.5 van de cao Gehandicaptenzorg 2021-2024 vormt belast loon en wordt het vrijgesteld van belastingheffing op basis van artikel 11, lid 1, onderdeel k Wet op de Loonbelasting voor zover sprake is van materiële schade aan of verlies van persoonlijke materiële zaken die het gevolg is van een bijzondere gebeurtenis die samenhangt met de dienstbetrekking.

Inschrijving beroepsregister GGZ-agoog, KG:204:2022:43

De kosten voor inschrijving bij het beroepsregister voor een ggz-agoog vallen niet onder één van de gerichte vrijstellingen. De kosten kunnen wel aangewezen worden als eindheffingsloon en ten laste worden gebracht van de vrije ruimte als aan de gebruikelijkheidseis wordt voldaan.

Gerelateerd

Rechtbank Noord-Nederland halveert belastingrente voor belastingplichtige vennootschapsbelasting

De rechtbank Noord-Nederland heeft zich uitgelaten over de evenredigheid van de belastingrente voor belastingplichtigen voor de vennootschapsbelasting. Zij...

Belastingdienst publiceert kader voor beoordeling arbeidsrelaties per 1 januari a.s.!

De Belastingdienst heeft eind vorige week het document Toelichting Beoordeling Arbeidsrelaties gepubliceerd. Hierin verduidelijkt de Belastingdienst de...

30% regeling: Terugdraaiing van versoberingen in 2024

De 30% regeling is een fiscale faciliteit voor medewerkers met specifieke deskundigheid die uit een ander land naar Nederland zijn uitgezonden of die in dienst...
Fiscaal - earningsstrippingregel - rekenmachine

Aanscherping earningsstrippingregel voor vastgoedlichamen per 01-01-25?

Vanaf 1 januari 2025 zal mogelijk de earningsstrippingregel (renteaftrekbeperking voor de heffing van Vpb) voor vastgoedlichamen worden aangescherpt. In deze...

Aandachtspunten bij Publiek-Private Samenwerkingen gericht op innovatie

Gaat u deelnemen aan een publiek–private samenwerking (PPS)? Hieronder worden enkele juridische en fiscale aandachtspunten genoemd voor PPS-contracten.

Juridische en fiscale aandachtspunten van overdracht van IE-rechten binnen een groep

In deze blog gaan wij in op de positionering van Intellectuele eigendomsrechten (‘IE-rechten’), zoals auteursrechten, octrooirechten en merkrechten, binnen de...
No posts found