Update minister VWS
Op 20 juni 2024 heeft de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de Tweede Kamer geïnformeerd over de resultaten van de invoeringstoets Wet toetreding zorgaanbieders en de uitwerking van de eerder aangenomen amendementen van kamerlid Bushoff die tot doel hadden de lastendruk van kleine zorgaanbieders te verminderen. De grens voor het instellen van een interne toezichthouder wordt verhoogd naar 50 zorgverleners, zie hierover ons andere blog.
De brief van de minister bevat ook enkele mededelingen omtrent de Jaarverantwoording Zorg die in dit blog aan de orde komen.
Pauzeknop boekjaren 2022 en 2023 definitief
Wij schreven eerder al over de aankondiging van de minister om bestaande zorgaanbieders voor wie een jaarverantwoordingsplicht nieuw was uit te zonderen van de verplichting tot het indienen van een jaarverantwoording over boekjaren 2022 en 2023. Inmiddels is de AMvB daadwerkelijk gepubliceerd en op 25 mei 2024 in werking getreden als gevolg waarvan de betreffende doelgroep (o.a. huisartsen, fysiotherapeuten, onderaannemers en PGB-aanbieders) met terugwerkende kracht is uitgezonderd van de verplichting tot het indienen van de Jaarverantwoording Zorg.
Micro-zorgaanbieders
In maart 2024 is een amendement aangenomen op grond waarvan de minister afzonderlijk regels kan stellen voor zogeheten microzorgaanbieders ter vermindering van hun administratieve lasten (zie hierover dit blog). De minister laat nu weten dat er nog wordt gewerkt aan de uitwerking van de ministeriële regeling. Het voornemen is om de conceptregeling in de zomer van 2024 in internetconsultatie te laten gaan en per 1 januari 2025 in werking te laten treden, gelijktijdig met het einde van de pauze voor de Jaarverantwoording Zorg. Hoe deze regeling er precies uit komt te zien is nog niet bekend. Omdat er op deze manier al maatregelen voor micro-zorgaanbieders zullen worden getroffen, ziet de minister niet langer een noodzaak om een commissie in te stellen voor verbetering van de Jaarverantwoording.
Verhoging grensbedragen
De minister laat verder weten te blijven werken aan verbeteringen van de Jaarverantwoording Zorg en lastenvermindering. Zij refereert in dat kader aan de aangepaste grensbedragen als gevolg waarvan zorgaanbieders eerder in een kleinere categorie vallen waarbij zij minder informatie openbaar hoeven te maken. Ook worden de huidige openbare en niet-openbare vragenlijsten in het kader van de Jaarverantwoording Zorg geëvalueerd en op nut en noodzaak getoetst.
Meer weten?
Zodra er meer bekend is over de ministeriële regeling inzake micro-zorgaanbieders informeren wij u uiteraard. Neem gerust contact op met Charlotte Perquin-Deelen of Rosanne Kuiper bij vragen over de Jaarverantwoording Zorg.
Zie ook onze uitgebreide blogreeks over de Jaarverantwoording Zorg:
Blog 1: Jaarverantwoording Zorg: (1) Doel en reikwijdte
Blog 2: Jaarverantwoording Zorg: (2) Inhoud
Blog 3: Jaarverantwoording Zorg: (3) Openbaarmaking, termijnen en handhaving (NZa)
Blog 4: minister Helder heeft op de pauzeknop gedrukt - uitzonderingen op de Jaarverantwoordingsplicht
Blog 5: Jaarverantwoording Zorg (5) Goed nieuws voor micro-zorgaanbieders!
Blog 6: Jaarverantwoording Zorg (6) Verhoging grensbedragen