Het hoofdlijnenakkoord en de budgettaire bijlage kunt u via deze link raadplegen.
Netcongestie en leveringszekerheid
Het oplossen van netcongestie krijgt prioriteit, met het kabinet aan het roer om te bepalen wie wanneer op het net wordt aangesloten. De onderhandelende partijen vinden dit essentieel voor de betrouwbare levering van energie.
Het akkoord bevat ook plannen over leveringszekerheid. Langetermijncontracten voor gas worden afgesloten en reserves voor gas en kritieke grondstoffen worden aangelegd. Hoewel er geen gas meer uit Groningen komt, wordt de gaswinning op de Noordzee opgeschaald. Windmolens zullen voornamelijk op zee worden geplaatst om ruimte op land vrij te houden, met oog voor de belangen van de visserij.
Salderingsregeling geschrapt in 2027
Een van de maatregelen die volgt uit de budgettaire bijlage bij het hoofdlijnenakkoord is het schrappen van de salderingsregeling. Deze regeling, die huishoudens met zonnepanelen toestaat om de opgewekte energie terug te leveren aan het net tegen dezelfde prijs als waarvoor ze het afnemen, is een pijler geweest van de stimulans voor zonne-energie in Nederland.
Europese samenwerking en grondstoffentransitie
De afbouw van fossiele subsidies voor de energievoorziening vindt plaats in Europees verband. Bij de grondstoffentransitie ligt de focus op het verminderen van afhankelijkheid van andere landen. Waar mogelijk worden materialen hergebruikt om de circulaire economie te bevorderen.
Financiële tegemoetkoming voor duurzaamheid
Het akkoord stelt financiële middelen beschikbaar om mensen met een laag- of middeninkomen en kleine ondernemers te helpen bij de energietransitie. Dit omvat subsidies en leningen om woningen en bedrijfspanden te verduurzamen, wat resulteert in lagere energierekeningen. Specifieke aandacht gaat uit naar degenen die hoge energierekeningen hebben als gevolg van aansluiting op een warmtenet.
Subsidies voor elektrische voertuigen
De onderhandelende partijen hebben afgesproken om de aanschaf van elektrische voertuigen (EV's) te blijven ondersteunen, met aandacht voor een eerlijke verdeling van de kosten tussen gebruikers van EV's en fossiele brandstofauto's. Hoewel de subsidies voor elektrische voertuigen stoppen per 2025, blijft de fiscale correctie op de Motorrijtuigenbelasting (MRB) bestaan. Bovendien wordt er gekeken naar manieren om de invoering van zero-emissiezones uit te stellen, met uitzonderingen voor ondernemers.
Klimaatfonds voor innovaties
Het Klimaatfonds wordt gebruikt voor investeringen in innovatieve technologieën zoals carbon capture and storage (CCS) en groene waterstof. Blauwe waterstof kan als tussenstap worden ingezet indien nodig. De subsidies voor bio-energie gecombineerd met CO2-opvang en opslag (BECCS) en biomassacentrales worden stopgezet.
Industrie en CO2-heffing
De aangekondigde verhoogde CO2-heffing wordt teruggedraaid om de Nederlandse industrie competitief en rendabel te houden. Maatwerkafspraken blijven van belang en kunnen worden uitgebreid naar nieuwe of regionale bedrijven en technologieën die bijdragen aan de energietransitie.
Geen verplichte labelsprongen en warmtepompen
Om de druk op huiseigenaren te verlichten, worden verplichte labelsprongen voor koopwoningen afgeschaft. Een verplichte labelsprong voor koopwoningen houdt in dat huiseigenaren verplicht zijn om de energieprestatie van hun woning te verbeteren tot een bepaald energielabelniveau bij bijvoorbeeld verkoop of verhuur van de woning. Dit betekent dat als een woning bijvoorbeeld momenteel een energielabel C heeft, de eigenaar verplicht kan worden om de woning te renoveren om een energielabel B of hoger te behalen voordat de woning wordt verkocht of verhuurd.
Daarnaast wordt de verplichting om vanaf 2026 een warmtepomp te installeren bij vervanging van de verwarmingsketel geschrapt. Dit biedt huiseigenaren meer vrijheid in hun keuzes voor verduurzaming.
Uitbreiding van kernenergie
De kerncentrale in Borssele blijft open en de bouw van twee nieuwe kerncentrales wordt doorgezet. Daarnaast komen er plannen voor twee extra kerncentrales, waarbij ook gekeken wordt naar de mogelijkheden voor meerdere kleine centrales. Een goede ruimtelijke inpassing is cruciaal voor het draagvlak, en de overheid zal bijdragen via publiek-private samenwerkingen en kennisontwikkeling.
Stel uw vragen over de plannen uit het hoofdlijnenakkoord en/of de budgettaire bijlage aan onze energiespecialisten Maarten Kole en Thomas Arnold.