Hof neemt bijzondere uitzondering op tweeconclusieregel aan

4 november 2019, laatst geüpdatet 28 augustus 2024
Het hof Arnhem-Leeuwarden heeft in zijn arrest van 1 oktober jl. een bijzondere uitzondering op de tweeconclusieregel aangenomen in verband met de goede procesorde.
Margo Hengeveld 
Margo Hengeveld 
Advocaat - Senior
In dit artikel

Het hof Arnhem-Leeuwarden heeft in zijn arrest van 1 oktober jl. een bijzondere uitzondering op de tweeconclusieregel aangenomen in verband met de goede procesorde.

De procedure

Het hof Arnhem-Leeuwarden heeft op 12 juni 2018 partij B bij verstek veroordeeld tot vergoeding van de schade van partij A.

Partij B heeft hiertegen verzet ingesteld. Daarbij heeft partij B tevens een incidentele vordering jegens partij A ingesteld die ertoe strekt dat partij A wordt veroordeeld om alle processtukken in de procedure tot nu toe ter hand te stellen aan partij B. Partij B beschikt niet over het (gehele) dossier, heeft gedurende de verzettermijn herhaaldelijk (en vruchteloos) geprobeerd om dit dossier van partij A te verkrijgen en stelt dat zij zich zonder dit dossier niet kan verweren.

Het hof overweegt dat partij A ten onrechte heeft nagelaten het gehele procesdossier over te leggen en beveelt – ter waarborging van het fundamentele beginsel van hoor en wederhoor – partij A (ex artikel 22 Rv) om dit procesdossier alsnog over te leggen.

De tweeconclusieregel

Wat betreft de vraag naar het vervolg van het (heropende) debat omtrent de aansprakelijkheid komt de twee-conclusieregel in beeld. Volgens de tweeconclusieregel moeten partijen al hun grieven en weren aanvoeren in de memorie van grieven en de memorie van antwoord. De Hoge Raad heeft drie uitzonderingen op deze ‘in beginsel strakke regel’ aanvaard. Deze uitzonderingen doen zich voor 1) als sprake is van ondubbelzinnige toestemming van de wederpartij voor het aanvoeren van grieven of weren na de eerste conclusie, 2) als na de eerste memoriewisseling is gebleken van nieuwe feiten en 3) als de aard van het geschil het aanvoeren van grieven of weren in een later stadium rechtvaardigt.

Het hof Arnhem-Leeuwarden overweegt in onderhavige zaak dat een verzetdagvaarding normaal gesproken kwalificeert als een memorie van antwoord. Strikte toepassing van de twee-conclusieregel zou meebrengen dat partij B geen nieuwe standpunten meer aan zou mogen voeren. Het hof kiest echter voor een vrijere toepassing:

Dat partij B niet over de eerdere processtukken beschikte, acht het hof op zichzelf onvoldoende rechtvaardiging voor een uitzondering. Ook is evident geen sprake van ondubbelzinnige instemming van partij A. Het hof vindt de uitzondering op de tweeconclusieregel in een ander concept – de goede procesorde:

“ uiteindelijk is doorslaggevend dat [partij B] gedurende de verzettermijn (…) meermalen tevergeefs heeft getracht om bij de advocaat van [partij A] (kopie van) de processtukken te bemachtigen. Dit gebrek aan een redelijkerwijs te vergen processuele medewerking rechtvaardigt, in het licht van [het beginsel van hoor en wederhoor], de uitzondering op de tweeconclusieregel”.

Partij B mag alsnog een memorie van antwoord nemen in de aansprakelijkheidsdiscussie.

Het hof aanvaardt hiermee een bijzondere uitzondering op de tweeconclusieregel.

Gerelateerd

Bewijsbeslag en zoekwoorden: welke woorden zijn relevant?

Het kiezen van de juiste zoekwoorden voor een bewijsbeslag kan soms een puzzel zijn: als beslaglegger wil je graag verlof krijgen om beslag te leggen, maar het...

Twee arresten over de eisen aan een verzoek om een voorlopig getuigenverhoor (2)

De Hoge Raad heeft op 15 juli jl. twee hoven teruggefloten naar aanleiding van de afwijzing van een verzoek om een voorlopig getuigenverhoor. De twee hoven (te...

Twee arresten over de eisen aan een verzoek om een voorlopig getuigenverhoor (1)

De Hoge Raad heeft op 15 juli jl. twee hoven teruggefloten naar aanleiding van de afwijzing van een verzoek om een voorlopig getuigenverhoor. De twee hoven (te...

Let op: het overlijden van een partij betekent (meestal) niet het einde van de procedure

Bij het overlijden van een partij tijdens een procedure is het zaak, zowel voor advocaten als voor erfgenamen, om zich rekenschap te geven van de gevolgen van...

Dagvaarding niet tijdig aangebracht? Slechts één kans op herstel!

Twee hoven (Den Bosch en Arnhem-Leeuwarden) werden recentelijk geconfronteerd met eenzelfde vraagstuk: als de dagvaarding niet tijdig is aangebracht, en...

Hoge Raad: gezag van gewijsde ziet ook op ongunstige beslissingen die gunstig dictum dragen

Het gezag van gewijsde (236 Rv) kan worden ingeroepen als in een ander geding tussen dezelfde partijen eenzelfde geschilpunt wordt voorgelegd als in een eerder...
No posts found