Geen bezwaar ACM tegen voorgenomen samenwerking van zes ziekenhuizen

26 mei 2015, laatst geüpdatet 11 september 2024
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft laten weten dat zes ziekenhuizen gezamenlijk met zorgverzekeraars mogen onderhandelen over de verkoop van hun borstkankerzorg. De ACM geeft haar fiat vanwege het feit dat de ziekenhuizen niet met elkaar concurreren op het gebied van borstkankerzorg.Geen concurrentenDe zes ziekenhuizen hebben zich verenigd in Santeon om te komen tot een verbetering van de kwaliteit van medisch specialistische zorg en een landelijk zorgaanbod. De zes deelnemers aa...
Sjaak van der Heul 
Sjaak van der Heul 
Advocaat - Senior
In dit artikel
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft laten weten dat zes ziekenhuizen gezamenlijk met zorgverzekeraars mogen onderhandelen over de verkoop van hun borstkankerzorg. De ACM geeft haar fiat vanwege het feit dat de ziekenhuizen niet met elkaar concurreren op het gebied van borstkankerzorg.

Geen concurrenten

De zes ziekenhuizen hebben zich verenigd in Santeon om te komen tot een verbetering van de kwaliteit van medisch specialistische zorg en een landelijk zorgaanbod. De zes deelnemers aan Santeon zijn over heel Nederland verspreid. In het kader van Santeon hebben de zes ziekenhuizen een gestandaardiseerde aanpak van borstkankerzorg ontwikkeld die volgens hen tot kwaliteitsverhoging leidt. De ACM heeft hun bericht er geen bezwaar tegen te hebben dat zij gezamenlijk met de inkopende zorgverzekeraars onderhandelen. Op basis daarvan kunnen de zes ziekenhuizen voor de gestandaardiseerde aanpak in overleg met de zorgverzekeraars een identiek tarief vaststellen. De ACM heeft vastgesteld dat de zes ziekenhuizen op dit moment geen concurrenten zijn. Op basis van een ten behoeve van Santeon uitgevoerd onderzoek naar de herkomstgegevens van de deelnemende ziekenhuizen is namelijk gebleken dat hun borstkankerpatiënten afkomstig zijn uit van elkaar te onderscheiden geografische gebieden.

Bestendige praktijk

Het oordeel is in lijn met eerdere zienwijzen waarin de ACM heeft geoordeeld dat gezamenlijke onderhandelingen met zorgverzekeraars geen probleem opleveren zolang de deelnemende zorgaanbieders geen concurrenten van elkaar zijn. Het kartelverbod verbiedt immers alleen afspraken die het doel of gevolg hebben dat de concurrentie wordt beperkt. Voor Santeon en de deelnemende ziekenhuizen levert de brief van de ACM voor de volgende onderhandelingsronde met de zorgverzekeraars in ieder geval zeer wenselijke rechtszekerheid op.

Toekomst

Het oordeel van de ACM betekent niet dat de ziekenhuizen ook in de toekomst zonder meer gezamenlijk mogen blijven onderhandelen met de zorgverzekeraars. Wanneer Santeon nieuwe leden krijgt die actief zijn in het geografisch gebied van (een van) de zes deelnemende ziekenhuizen zullen zij opnieuw rekening moeten houden met het kartelverbod. Bovendien is het denkbaar dat (bijvoorbeeld als gevolg van de wijzigingen in het zorgstelsel) de reisbereidheid van borstkankerpatiënten toe gaat nemen en het geografisch bereik van de ziekenhuizen zodanig groeit dat hun respectieve werkgebieden gaan overlappen. In dat geval zouden (een aantal van) de zes deelnemende ziekenhuizen in de toekomst alsnog concurrenten van elkaar kunnen worden.

Prijsafstemming

Volgens vaste rechtspraak is prijsafstemming tussen concurrenten een gedraging die het doel heeft om de concurrentie te beperken waardoor een overtreding van het kartelverbod aannemelijk zal zijn. In de zorgsector heeft de rechtbank Rotterdam recent nog een boete van de ACM bevestigd. Twee zorgaanbieders uit Friesland zouden de afstemming de (inschrijf)prijzen bij een aanbesteding hebben afgestemd.