Gedeeltelijke transitievergoeding bij urenvermindering

17 september 2018, laatst geüpdatet 28 augustus 2024
Bij een arbeidsurenvermindering bestaat in sommige gevallen aanspraak op een gedeeltelijke transitievergoeding. Dat blijkt uit een arrest dat de Hoge Raad afgelopen vrijdag wees.
Aletha Dera-ten Bokum
Aletha Dera-ten Bokum
Advocaat - Associate Partner
In dit artikel

Bij een arbeidsurenvermindering bestaat in sommige gevallen aanspraak op een gedeeltelijke transitievergoeding. Dat blijkt uit een arrest dat de Hoge Raad afgelopen vrijdag wees.

De wens voor een urenvermindering kan verschillende redenen hebben. Bijvoorbeeld als de langdurige ziekte van een werknemer meebrengt dat werken voor de oorspronkelijke contractsomvang niet realistisch meer is, maar een kleiner aantal uur haalbaar is .

Onze wet kent geen 'gedeeltelijk ontslag'. Een arbeidsovereenkomst kan alleen in zijn geheel worden beëindigd. De regels voor aanspraak op de transitievergoeding sluiten hierbij aan. De wet voorziet niet in een aanspraak op een gedeeltelijke transitievergoeding bij een vermindering van de contractsomvang. Vandaar dat een gedeeltelijk ontslag in de praktijk vaak gerealiseerd wordt door een arbeidsovereenkomst helemaal te beëindigen en direct aansluitend een nieuwe arbeidsovereenkomst voor een minder aantal uur dan voorheen aan te gaan.

Omdat de arbeidsovereenkomst (eerst) helemaal beëindigd wordt, kun je betogen dat een hele transitievergoeding verschuldigd is. Toch komt dat onrechtvaardig voor, omdat er in feite geen geheel ontslag plaatsvindt. Zou vanwege dit laatste geen transitievergoeding verschuldigd zijn? Of slechts een gedeelte? Daar moest de Hoge Raad dus over oordelen.

In de zaak die de Hoge Raad voorgelegd kreeg, bleek uit de verklaringen van de werkgever en de werknemer dat zij in feite slechts bedoeld hadden om de arbeidsovereenkomst aan te passen. Dat bracht mee dat de Hoge Raad uitsprak "dat de bestaande arbeidsovereenkomst in aangepaste vorm is voortgezet" en dat erop neerkomt "dat de bestaande arbeidsovereenkomst in feite gedeeltelijk is beëindigd en dat daarom naar evenredigheid van de omvang van die beëindiging een transitievergoeding is verschuldigd." Naar evenredigheid betekent concreet dat de gedeeltelijke transitievergoeding berekend moet worden naar rato van de vermindering van de arbeidstijd en uitgaande van het loon waarop voorheen aanspraak bestond.

Let op: niet in alle gevallen van arbeidsurenvermindering heeft een werknemer aanspraak op een gedeeltelijke transitievergoeding. De Hoge Raad beperkt de werking van zijn oordeel namelijk nadrukkelijk. Het kader dat de Hoge Raad geeft is als volgt:

"De mogelijkheid van gedeeltelijk ontslag met daaraan gekoppeld de aanspraak op een gedeeltelijke transitievergoeding moet worden aanvaard voor het bijzondere geval dat, door omstandigheden gedwongen, wordt overgegaan tot een substantiële en structurele vermindering van de arbeidstijd van de werknemer. Hierbij valt te denken aan het noodzakelijkerwijs gedeeltelijk vervallen van arbeidsplaatsen wegens bedrijfseconomische omstandigheden en aan blijvende gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid van de werknemer."

Concreet gelden dus dat de urenvermindering:
(1) plaatsvindt omdat omstandigheden daartoe dwingen;
(2) substantieel moet zijn (de arbeidstijd wordt minimaal met 20% verminderd);
(3) structureel moet zijn (de vermindering zal naar redelijke verwachting blijvend zijn).

De wijze waarop de urenvermindering gerealiseerd wordt, maakt volgens de Hoge Raad niet uit. Hij overweegt namelijk uitdrukkelijk dat het geldt bij (i) een gedeeltelijke beëindiging, (ii) een algeheel ontslag gevolgd door een nieuwe, aangepaste arbeidsovereenkomst dan wel (iii) aanpassing van de arbeidsovereenkomst.

Alternatieven voor de inhuur van ZZP’ers: Wat zijn de mogelijkheden?

Het is u vast niet ontgaan: Per 1 januari 2025 is het handhavingsmoratorium op de Wet DBA afgeschaft. De kranten en vakbladen staan er vol mee. Bij...

Raad van State niet overtuigd van Wet VBAR: ‘fundamentele hervormingen ontbreken’

De afdeling Advisering van de Raad van State (hierna: “de Raad”) heeft stevige kritiek geuit op het wetsvoorstel Wet Verduidelijking Beoordeling...

Belastingdienst publiceert kader voor beoordeling arbeidsrelaties per 1 januari a.s.!

De Belastingdienst heeft eind vorige week het document Toelichting Beoordeling Arbeidsrelaties gepubliceerd. Hierin verduidelijkt de Belastingdienst de...

Klokkenluider of schender van bedrijfsgeheimen en privacyrechten? Wat werkgevers moeten weten en doen

Goed omgaan met meldingen en acties van werknemers die (mogelijk) klokkenluider zijn, is complex. Dit illustreert een recente uitspraak van gerechtshof Den...

PensioenPost #15 – Werkzaamheid valt onder de werkingssfeer van Bpf MITT maar maatstaven van redelijkheid en billijkheid staan een verplichtstelling in de weg

Het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft recent uitspraak gedaan in een aansluitingsdiscussie met het bedrijfstakpensioenfonds MITT. In deze uitspraak ging het...

NIEUWE VERSIE WET VERDUIDELIJKING BEOORDELING ARBEIDSRELATIES EN RECHTSVERMOEDEN: van ABC naar WZOP

De belangrijkste wijzigingen van de op 3 juli gepubliceerde (herziende) Wet VBAR (Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden)
No posts found