Een ziekmelding ná het indienen van een ontslagaanvraag kan ontslag frustreren!

11 januari 2018, laatst geüpdatet 28 augustus 2024
Het is de meeste werkgevers bekend dat een zieke werknemer niet gemakkelijk kan worden ontslagen. Maar wat als een werknemer zich ziek meldt nadat de werkgever een ontslagaanvraag bij het UWV heeft ingediend?
Aletha Dera-ten Bokum
Aletha Dera-ten Bokum
Advocaat - Associate Partner
In dit artikel

Ziekmelden na ontslag

Het is de meeste werkgevers bekend dat een zieke werknemer niet gemakkelijk kan worden ontslagen. Maar wat als een werknemer zich ziek meldt nadat de werkgever voor hem/haar bij het UWV een ontslagaanvraag heeft ingediend?

Bij het antwoord op deze vraag is het samenspel tussen een tweetal omstandigheden doorslaggevend:
(1) Wanneer heeft UWV de ontslagaanvraag ontvangen?
(2) Wanneer is de ziekmelding gedaan?

Heeft UWV de ontslagaanvraag op een eerdere datum ontvangen dan dat de werknemer zich ziek meldt, dan zit je als werkgever ‘veilig’. Het opzegverbod tijdens ziekte is in dat geval niet van toepassing.

Werknemer meldt zich ziek na opzegging

Maar wat geldt er als de ontslagaanvraag door UWV wordt ontvangen en een werknemer zich vervolgens nog op diezelfde datum ziek meldt? UWV (en later kantonrechter Apeldoorn) bogen zich over deze vraag in een zaak waarbij de feiten kort samengevat als volgt waren:

- De werkgever in kwestie had op 16 maart 2017 een ontslagaanvraag ingediend (wegens bedrijfseconomische redenen);
- UWV had deze ontslagaanvraag op 17 maart 2017 om 07:35 uur ontvangen;
- De betrokken werkneemster meldde zich op 17 maart 2017 om 16:30 uur ziek.

Het opzegverbod is van toepassing

De ziekmelding vond dus plaats op een moment nadat UWV de ontslagaanvraag reeds ontvangen had. Toch oordeelde UWV dat het opzegverbod van toepassing is. De motivering van UWV is dat een redelijke toepassing van het wetsartikel dat het opzegverbod tijdens ziekte regelt meebrengt dat het belang van een werknemer dient te prevaleren als de arbeidsongeschiktheid (ziekte) is ontstaan op dezelfde dag als waarop de ontslagaanvraag door UWV is ontvangen. UWV verwees hierbij naar de parlementaire geschiedenis bij het wetsartikel. Hiermee werd het ontslag van de werkneemster in kwestie gefrustreerd.

Ziekmelding werkt terug

Deze zaak maakt duidelijk dat een ziekmelding terugwerkt tot 0:00 uur van diezelfde dag en (daarmee) de timing bij het indienen van een ontslagaanvraag van cruciaal belang is. Dit geldt met name als uw inschatting als werkgever is dat uw werknemer zich zal ziekmelden als hij/zij hoort dat een ontslagprocedure gestart is. Mijn advies: verifieer na indiening bij UWV of de ontslagaanvraag is ontvangen en wacht altijd minimaal één dag met het informeren van een werknemer over de gestarte ontslagprocedure.

Kortstondige arbeidsongeschiktheid

NB: Als het opzegverbod bij ziekte van toepassing is, maar redelijkerwijs te verwachten valt dat dit opzegverbod binnen 4 weken na de dag waarop het UWV op de ontslagaanvraag beslist niet meer zal gelden, kan/zal UWV alsnog ontslagtoestemming verlenen. Kortstondige arbeidsongeschiktheid na het ontvangen van een ontslagaanvraag door UWV hoeft een ontslag dus niet te frustreren. U heeft er dus baat bij om kortstondige arbeidsongeschiktheid richting UWV aannemelijk te maken. Bij dat proces assisteren wij u graag.

Contact met onze arbeidsrechtadvocaten

U kunt contact opnemen met mijzelf, Aletha Dera (026-3538344 of dera@dirkzwager.nl) of één van de andere specialisten van het team Ziekte en Arbeidsongeschiktheid van Dirkzwager: Buby den Heeten (026-3538486 of denHeeten@dirkzwager.nl) of Cas Jacobs (026-3538303 of jacobs@dirkzwager.nl).

Ziekmelden na ontslag - Werknemer meldt zich ziek na opzegging

Alternatieven voor de inhuur van ZZP’ers: Wat zijn de mogelijkheden?

Het is u vast niet ontgaan: Per 1 januari 2025 is het handhavingsmoratorium op de Wet DBA afgeschaft. De kranten en vakbladen staan er vol mee. Bij...

Raad van State niet overtuigd van Wet VBAR: ‘fundamentele hervormingen ontbreken’

De afdeling Advisering van de Raad van State (hierna: “de Raad”) heeft stevige kritiek geuit op het wetsvoorstel Wet Verduidelijking Beoordeling...

Belastingdienst publiceert kader voor beoordeling arbeidsrelaties per 1 januari a.s.!

De Belastingdienst heeft eind vorige week het document Toelichting Beoordeling Arbeidsrelaties gepubliceerd. Hierin verduidelijkt de Belastingdienst de...

Klokkenluider of schender van bedrijfsgeheimen en privacyrechten? Wat werkgevers moeten weten en doen

Goed omgaan met meldingen en acties van werknemers die (mogelijk) klokkenluider zijn, is complex. Dit illustreert een recente uitspraak van gerechtshof Den...

PensioenPost #15 – Werkzaamheid valt onder de werkingssfeer van Bpf MITT maar maatstaven van redelijkheid en billijkheid staan een verplichtstelling in de weg

Het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft recent uitspraak gedaan in een aansluitingsdiscussie met het bedrijfstakpensioenfonds MITT. In deze uitspraak ging het...

NIEUWE VERSIE WET VERDUIDELIJKING BEOORDELING ARBEIDSRELATIES EN RECHTSVERMOEDEN: van ABC naar WZOP

De belangrijkste wijzigingen van de op 3 juli gepubliceerde (herziende) Wet VBAR (Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden)
No posts found