Wetsvoorstel met nieuw beoordelingskader voor (schijn)zelfstandigheid gepubliceerd

7 oktober 2023, laatst geüpdatet 28 augustus 2024
Het kabinet wil de regels voor het werken met werknemers en zelfstandigen verduidelijken. Gisteren is de consultatie geopend voor het wetsvoorstel waarmee mogelijk een verandering komt in de toepassing van de definitie van een arbeidsovereenkomst. Wat gaat er (mogelijk) veranderen?
Aletha Dera-ten Bokum
Aletha Dera-ten Bokum
Advocaat - Associate Partner
In dit artikel

Een essentieel onderdeel van een arbeidsovereenkomst is dat de werkende 'in dienst is' van de werkgever. In de praktijk is het soms discutabel of iemand in dienst is bij een onderneming of ingeschakeld wordt als zelfstandige. Dat onderscheid moet scherper, zo vindt ook het kabinet. De bedoeling is dat een nieuw toetsingskader (meer) duidelijkheid moet gaan geven.

Het voorstel

Eenvoudig samengevat is het toetsingskader waar het kabinet mee is gekomen als volgt. Geef antwoord op de volgende vragen:

1. Hoe wordt de werkende aangestuurd/gecontroleerd? Is daar vrijheid, dan wijst dat op zelfstandig ondernemerschap. Staat hij/zij onder leiding van een ander, dan wijst dat naar een arbeidsovereenkomst.

2. Doet de werkende werk dat structureel gedaan wordt in een organisatie? En/of doet deze hetzelfde werk als en met werknemers van de organisatie? En/of heeft de werkende een vaste plek in de organisatie? Dan wijst dat op een arbeidsovereenkomst.

3. Werkt de werkende zelfstandig, voor eigen rekening en risico? Dan wijst dat op zelfstandig ondernemerschap.

De beoogde verduidelijking is niet de enige beoogde verandering. Hetzelfde wetsvoorstel bevat een nieuw rechtsvermoeden voor het bestaan van een arbeidsovereenkomst: als er gewerkt wordt voor een bedrag van ten hoogste € 32,24 per uur.

Breder pakket aan afspraken

Het wetvoorstel is onderdeel van een breed pakket aan afspraken dat het kabinet in het voorjaar gemaakt heeft met werkgevers- en werknemersorganisaties. Het doel: een toekomstbestendige arbeidsmarkt, met een crisisregeling personeelsbehoud en het reguleren van flexwerk.

Het kabinet is langs drie (parallelle) lijnen aan het werk: (i) het creëren van een gelijker speelveld voor contractvormen van werknemers en zelfstandigen, (ii) het verduidelijken van de regels over wanneer als werknemer gewerkt wordt en wanneer als zelfstandige gewerkt kan worden en (iii) het versterken en verbeteren van de handhaving en in voorbereiding op afschaffen van het handhavingsmoratorium per 1 januari 2025. Het wetsvoorstel hoort bij de tweede lijn.

Biedt het beoogde toetsingskader uitkomst?

Het is de vraag of de praktijk gediend is met het wetsvoorstel. Is het echt een verduidelijking? Kan de praktijk hier voldoende mee uit de voeten? Of is het oude wijn in nieuwe zakken? Daar zal verschillend over gedacht worden. Mijn overtuiging is dat ook met dit beoordelingskader discussies over de kwalificatie van een arbeidsovereenkomst geen verleden tijd zullen zijn.

Let wel: het is geen gegeven dat de voorgestelde wijzigingen er echt komen. Het wetsvoorstel kan nog aangepast of zelfs verworpen worden. Tegelijkertijd maakt het wetsvoorstel duidelijk wat de kijkrichting van het kabinet is, zij het demissionair.

Bent u geïnteresseerd in het wetsvoorstel "verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden" en de consultatie hierbij? Klik dan hier.

Raad van State niet overtuigd van Wet VBAR: ‘fundamentele hervormingen ontbreken’

De afdeling Advisering van de Raad van State (hierna: “de Raad”) heeft stevige kritiek geuit op het wetsvoorstel Wet Verduidelijking Beoordeling...

Belastingdienst publiceert kader voor beoordeling arbeidsrelaties per 1 januari a.s.!

De Belastingdienst heeft eind vorige week het document Toelichting Beoordeling Arbeidsrelaties gepubliceerd. Hierin verduidelijkt de Belastingdienst de...

Klokkenluider of schender van bedrijfsgeheimen en privacyrechten? Wat werkgevers moeten weten en doen

Goed omgaan met meldingen en acties van werknemers die (mogelijk) klokkenluider zijn, is complex. Dit illustreert een recente uitspraak van gerechtshof Den...

PensioenPost #15 – Werkzaamheid valt onder de werkingssfeer van Bpf MITT maar maatstaven van redelijkheid en billijkheid staan een verplichtstelling in de weg

Het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft recent uitspraak gedaan in een aansluitingsdiscussie met het bedrijfstakpensioenfonds MITT. In deze uitspraak ging het...

NIEUWE VERSIE WET VERDUIDELIJKING BEOORDELING ARBEIDSRELATIES EN RECHTSVERMOEDEN: van ABC naar WZOP

De belangrijkste wijzigingen van de op 3 juli gepubliceerde (herziende) Wet VBAR (Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden)

PensioenPost #14 – Voortgangsrapportage monitoring Wet toekomst pensioenen

Op 1 juli 2023 trad de Wet toekomst pensioenen (Wtp) in werking, waarmee de formele start van de transitie naar een nieuw pensioenstelsel werd ingeluid.
No posts found