Auteursrecht. Wat is het? Hoe krijg je het? Welke bescherming levert het op?

19 september 2014, laatst geüpdatet 11 september 2024
Auteursrechten of copyrights beschermen creatieve prestaties. Auteursrechten kunnen rusten op vele soorten objecten, zoals tekeningen, tekst, afbeeldingen, foto's, software, huisstijl, muziek, film, kunst en de vorm van producten. Auteursrechtelijke bescherming geldt ook op internet.
Joost Becker 
Joost Becker 
Advocaat - Partner
In dit artikel

Auteursrechten of copyrights beschermen creatieve prestaties. Auteursrechten kunnen rusten op vele soorten objecten, zoals tekeningen, tekst, afbeeldingen, foto's, software, huisstijl, muziek, film, kunst en de vorm van producten. Auteursrechtelijke bescherming geldt ook op internet.

Wat is auteursrecht?

Het auteursrecht is het recht van de maker op een werk dat een eigen, oorspronkelijk karakter heeft en het persoonlijk stempel van de maker draagt. Anders gezegd, het moet gaan om werken met een eigen, intellectuele schepping. Bescherming van ideeën is mogelijk indien deze concreet zijn uitgewerkt.

Iedere persoon kan auteursrechten bezitten, zowel ondernemingen, bedrijven en instellingen als natuurlijke personen. Makers van werken kunnen daarnaast ook persoonlijkheidsrechten bezitten, denk aan het recht op naamsvermelding en verzetsrecht tegen wijzigingen of aantasting van een werk.

Voor auteursrechten kunnen licenties worden uitgegeven of verkregen, en de overdracht van auteursrechten is mogelijk. Met deze exploitatie van auteursrechten wordt geld verdiend via royalty inkomsten.

Auteursrecht. Hoe krijg je het?

Registratie van auteursrechten is niet nodig. Auteursrechten ontstaan automatisch wanneer het werk wordt gemaakt. Het vastleggen van de datum van het werk en het gebruik van een copyright notice kan helpen te bewijzen wanneer het werk is onstaan. De bescherming van het auteursrecht duurt in beginsel 70 jaar.

Auteursrecht. Welke bescherming levert het op?

Wanneer een derde zonder toestemming van de auteursrechthebbende het werk verveelvoudigt, bewerkt of openbaar maakt, dan kan de rechthebbende daar tegen optreden. Dat geldt ook indien de persoonlijkheidsrechten van de auteur worden geschonden. Meestal volgt het bewijs van ontlening uit de overname van auteursrechtelijk beschermde elementen van het werk. De rechter oordeelt uiteindelijk tijdens een juridische procedure of sprake is van inbreuk op auteursrechten.

Meer weten over het auteursrecht?

De advocaten van Dirkzwager adviseren en procederen regelmatig over het auteursrecht, makerschap en persoonlijkheidsrechten. Wij verlenen tevens juridische bijstand tijdens procedures over inbreuk op auteursrechten. Ook zijn wij gespecialiseerd in de overdracht van auteursrechten en het opstellen van licentieovereenkomsten.

Bij vragen over het auteursrecht, direct advies of rechtsbijstand, neemt u contact op met ons advocatenkantoor.

Horloge

Geen merkregistratie voor ‘Glashütte Original’ bij virtuele horloges

De stad Glashütte staat bekend om de productie van hoogwaardige horloges. Daarom lukt het niet ‘Glashütte Original’ als merk in te schrijven voor virtuele...

Wint wereldkampioen Max Verstappen buiten de baan in merkengeschil?

Max Verstappen heeft recentelijk (via zijn onderneming) juridische stappen ondernomen tegen de merkinschrijving van ’S SUPERMAX’, stellende dat sprake is van...

Top 40 hitlijsten beschermd door databank?

Zijn de Top 40 hitlijsten een databank in de zin van de Databankenwet? Juridische procedures over databanken zijn niet talrijk, maar in deze zaak doet de...

Werken van toegepaste kunst uit VS ook door EU auteursrecht beschermd!

Ontwerpen die in de VS zijn gemaakt, worden hier in de EU auteursrechtelijk beschermd op grond van de Europese geharmoniseerde regels van het auteursrecht.

Aandachtspunten bij Publiek-Private Samenwerkingen gericht op innovatie

Gaat u deelnemen aan een publiek–private samenwerking (PPS)? Hieronder worden enkele juridische en fiscale aandachtspunten genoemd voor PPS-contracten.

Foodlabelling: verbod op vleesnamen voor vegetarische producten?

De regelgeving omtrent verpakkingen en etikettering vanuit de EU heeft als doel om consumenten te beschermen tegen misleiding. Betekent dit ook een verbod om...
No posts found