Arbeidsmigratie als oplossing voor personeelstekorten in de zorg (deel 6): Erkenning van beroepskwalificaties

18 januari 2024, laatst geüpdatet 1 november 2024
In september 2022 maakte het UWV kenbaar dat de krapte op de arbeidsmarkt een recordhoogte had bereikt en dat in alle sectoren een tekort was aan personeel, zo ook in de zorg. De Sociaal Economische Raad (SER) voorspelde dat er de komende 20 jaar maar liefst 700.000 extra zorgprofessionals nodig zijn. Het onafhankelijke adviescollege, de Adviesraad Migratie, stuurde in september een rapport naar het kabinet waarin het aannemen van arbeidsmigranten van buiten de Europese Unie (EU) als oplossing wordt genoemd voor de personeelstekorten in de zorg. In een blogreeks van zes blogs gaan wij in op mogelijkheden in dat kader en de verplichtingen die erbij komen kijken. Een van de verplichtingen om met een diploma behaald in een EU-lidstaat aan de slag te kunnen gaan bij een zorgaanbieder in Nederland, is een zogenoemde ‘Erkenning van beroepskwalificaties’. In dit zesde deel van onze blog-reeks gaan wij in op de stappen die een zorgverlener moet doorlopen ter verkrijging van deze verklaring.
In dit artikel

Erkenning van beroepskwalificaties

Binnen de Europese Unie geldt een vrij verkeer van werknemers. Dit betekent dat burgers binnen de EU in een ander land in de EU kunnen werken. Dit geldt overigens ook voor burgers uit landen binnen de Europees Economische Ruime (EER) en Zwitserland. Met een buitenlands diploma in Nederland werken kan echter alleen als het (zorg)diploma op inhoud en niveau gelijkwaardig is aan een Nederlands diploma. Om dit te bepalen moet het buitenlandse diploma officieel erkend worden.

Voor zorgverleners met een BIG-geregistreerd beroep[1] of zorgverleners met een beschermde opleidingstitel[2] afkomstig uit een land binnen de EER of Zwitserland, geldt dat diploma’s niet automatisch erkend worden. In dat geval geldt de procedure ‘Erkenning van beroepskwalificaties’. Deze erkenning vormt een formele bevestiging dat de zorgverlener voldoet aan de wettelijke eisen die in Nederland van toepassing zijn op het verlenen van de zorg.

Procedure

Stap 1: Indienen aanvraagformulier en documenten

Om een Erkenning van beroepskwalificaties te kunnen ontvangen, moet een zorgverlener allereerst een aanvraag indienen bij het CIBG (een uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Daarbij moet de zorgverlener in ieder geval de volgende documenten aanleveren:

  • een ingevuld aanvraagformulier Erkenning Beroepskwalificaties waarin de zorgverlener algemene gegevens in moet vullen over de gevolgde opleiding en beroepservaring;
  • een beroepsspecifieke bijlage waarin de zorgverlener meer specifieke vragen beantwoord die relevant zijn voor zijn of haar beroep;
  • gewaarmerkte kopie van een paspoort of ID-bewijs;
  • gewaarmerkte kopie van het diploma, het vakkenoverzicht en het opleidingsprogramma van de beroepsopleiding.

Van documenten die niet in het Nederlands of Engels zijn opgesteld moet de aanvrager een vertaling door een beëdigd vertaler toevoegen. Tot slot kunnen er in voorkomend geval aanvullende stukken worden opgevraagd (zoals een CV, een bewijs van Nederlandse taalvaardigheid of cijferlijsten).

Stap 2: Behandeling aanvraag

Het CIBG neemt de aanvraag in behandeling en kan naar aanleiding daarvan om aanvullende informatie verzoeken of nadere vragen stellen. De procedure neemt maximaal 12 tot 16 weken in beslag, maar kan langer duren indien aanvullende informatie is vereist.

Stap 3: Besluit

Na ontvangst van de aanvraag besluit het CIBG over de afgifte van de erkenning. Bij een positief besluit geldt dit besluit als de Erkenning beroepskwalificaties. Tegen een negatief besluit kan bezwaar worden gemaakt.

Indien de zorgverlener een beroep in de zin van artikel 3 of 36a van de Wet BIG uitoefent, dient hij zich na ontvangst van de Erkenning beroepskwalificaties te registreren in het BIG-register. Dit betreft een aparte aanvraag. Zie hierover Blog 5 BIG-Registratie. Los daarvan kunnen zorgverleners zich vrijwillig aansluiten bij beroepsverenigingen in Nederland.

Diploma buiten de EER behaald?

Heeft een zorgverlener een diploma buiten de EER of Zwitserland behaald? Ook dan is het onder voorwaarden vaak mogelijk om in Nederland aan de slag te gaan, maar geldt er een andere procedure. Zie hierover Blog 4 Verklaring van vakbekwaamheid.

Als u vragen heeft over de vereisten voor de inzet van zorgpersoneel afkomstig van binnen de EU/EER of de erkenning van beroepskwalificaties, neem dan gerust contact met ons op.

 

[1] De BIG-geregistreerde beroepen zijn (artikel 3 Wet BIG): de arts, tandarts, apotheker, gezondheidszorgpsycholoog, psychotherapeut, fysiotherapeut, verloskundige, verpleegkundige, physician assistant, orthopedagoog-generalist en klinisch technoloog.

[2] Zorgverleners met een beschermd opleidingstitel zijn (artikel 34 Wet BIG): apothekersassistent, diëtist, ergotherapeut, huidtherapeut, klinisch fysicus, logopedist, mondhygiënist, oefentherapeut, optometrist, orthoptist, podotherapeut, radiodiagnostisch laborant, radiotherapeutisch laborant, tandprotheticus, verzorgende in de individuele gezondheidszorg.

 

Jurisprudentieoverzicht Gezondheidszorg December 2024

Deze bijdrage bevat een overzicht van de jurisprudentie op het gebied van de gezondheidszorg (o.a. Wet verplichte ggz (Wvggz), Wet zorg en dwang (Wzd),...

De vrije artsenkeuze is niet gered met de intrekking van het Wetsvoorstel ‘Bevorderen zorgcontractering’

Op 16 september 2024 heeft het kabinet het Wetsvoorstel ‘Wijziging van de Zorgverzekeringswet in verband met het bevorderen van zorgcontractering’ ingetrokken.
Gezondheidszorg - stethoscoop

Jurisprudentie Gezondheidszorg november 2024

Deze bijdrage bevat een overzicht van de jurisprudentie op het gebied van de gezondheidszorg (o.a. Wet verplichte ggz (Wvggz), Wet zorg en dwang (Wzd),...
Wtza: verhoging grens intern toezicht eerstelijns en kleinschalige zorgaanbieders 

Wtza: verhoging grens intern toezicht eerstelijns en kleinschalige zorgaanbieders 

Op 1 januari 2022 is de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) in werking getreden. De Wtza stelt onder meer eisen aan de bestuursstructuur van...
Medicijnen

Geneesmiddelen uit het buitenland halen tijdelijk toegestaan!

Als officieel is vastgesteld dat sprake is van een landelijk tekort aan een bepaald geneesmiddel mogen apothekers dit geneesmiddel (voorlopig) toch uit het...

Jurisprudentie Gezondheidszorg gepubliceerd in oktober 2024

Deze bijdrage bevat een overzicht van de jurisprudentie op het gebied van de gezondheidszorg (o.a. Wet verplichte ggz (Wvggz), Wet zorg en dwang (Wzd),...
No posts found