Europese blauwe kaart

4 mei 2021, laatst geüpdatet 28 augustus 2024
In dit vierde artikel gaan wij in op de verblijfsvergunning 'Europese blauwe kaart'.
In dit artikel

Voorwaarden

De verblijfsvergunning Europese blauwe kaart is bedoeld voor hoogopgeleide werknemers (expats). Na anderhalf jaar werken in een EU-lidstaat mag de houder van een Europese blauwe kaart in een andere EU-lidstaat gaan werken, mits aan de voorwaarden in die lidstaat wordt voldaan. De voorwaarden om houder te worden van een Europese blauwe kaart zijn de volgende:

(1) Arbeidsovereenkomst

De buitenlandse werknemer moet een arbeidsovereenkomst voor een hooggekwalificeerde baan hebben voor de duur van ten minste twaalf maanden.

(2) Geen sanctie

De werkgever heeft in de periode van maximaal vijf jaar voorafgaande aan de aanvraag geen sanctie opgelegd gekregen wegens het overtreden van art. 2 van de Wet arbeid vreemdelingen of wegens het niet of onvoldoende afdragen van loonbelasting, premies voor werknemersverzekeringen of premies voor volksverzekeringen.

(3) Benodigde bescheiden

Indien de buitenlandse werknemer een gereglementeerd beroep gaat uitoefenen moet hij beschikken over een erkenning van de beroepskwalificaties. Indien de buitenlandse werknemer geen gereglementeerd beroep gaat uitoefenen moet hij beschikken over de voor dat beroep of de desbetreffende sector benodigde getuigschriften van hoger onderwijs.

(4) Geen gevaar openbare orde of nationale veiligheid

De buitenlandse werknemer mag geen gevaar vormen voor de openbare orde of de nationale veiligheid.

(5) Opleidingseis

De buitenlandse werknemer heeft een opleiding aan een instelling voor hoger onderwijs in Nederland of een vergelijkbare opleiding aan een buitenlandse instelling afgerond.

(6) Looneis

De buitenlandse werknemer moet ten minste € 5.867,- bruto per maand gaan verdienen bij zijn nieuwe werkgever. Het voordeel van deze verblijfsvergunning ten opzichte van de verblijfsvergunning voor arbeid als kennismigrant (zie artikel 2) is dat u als werkgever niet erkend hoeft te zijn. Daar staat uiteraard tegenover dat de inkomenseis hoger is en er een opleidingseis geldt.

Kosten, beslistermijn en geldigheidsduur

De verblijfsvergunning moet worden aangevraagd bij de IND. De IND heeft drie maanden de tijd om te beslissen op de aanvraag. De IND brengt voor de aanvraag € 350,- in rekening. De geldigheidsduur van de verblijfsvergunning Europese blauwe kaart is gelijk aan de duur van de arbeidsovereenkomst of aanstelling vermeerderd met een uitloop van drie maanden, met een maximum van vier jaar.

Gerelateerd

PensioenPost #15 – Werkzaamheid valt onder de werkingssfeer van Bpf MITT maar maatstaven van redelijkheid en billijkheid staan een verplichtstelling in de weg

Het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft recent uitspraak gedaan in een aansluitingsdiscussie met het bedrijfstakpensioenfonds MITT. In deze uitspraak ging het...

NIEUWE VERSIE WET VERDUIDELIJKING BEOORDELING ARBEIDSRELATIES EN RECHTSVERMOEDEN: van ABC naar WZOP

De belangrijkste wijzigingen van de op 3 juli gepubliceerde (herziende) Wet VBAR (Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden)

PensioenPost #14 – Voortgangsrapportage monitoring Wet toekomst pensioenen

Op 1 juli 2023 trad de Wet toekomst pensioenen (Wtp) in werking, waarmee de formele start van de transitie naar een nieuw pensioenstelsel werd ingeluid.

PensioenPost #13 – Vaststellingsovereenkomst en wederzijdse dwaling: het belang van aandacht voor pensioen bij beëindigen arbeidsovereenkomst

Een vaststellingsovereenkomst (VSO) is een juridisch instrument waarmee werkgevers en werknemers hun arbeidsovereenkomst in onderling overleg kunnen...

PensioenPost #12 – De ergernis over rechtszaken rondom verplicht pensioen: reactie Schouten op Kamervragen

In de media is aandacht gevraagd voor diverse rechtszaken die ondernemers moeten voeren vanwege verplichtgestelde pensioenen. Dit probleem speelt al jaren en...

PensioenPost #11 – Indexatietoezeggingen waar je op kunt bouwen?

In het verleden waren verschillende bouwbedrijven vrijgesteld van verplichte deelname aan het bedrijfstakpensioenfonds Bouw (BpfBouw).
No posts found