Aandachtspunten bij fusies en overnames in de zorg: overgang vergunningen

21 februari 2022, laatst geüpdatet 12 september 2024
Bij fusies en overnames in de zorgsector komt veel kijken. Sectorspecifieke regels stellen partijen voor tal van specifieke juridische vraagstukken en uitdagingen. In de blogreeks ‘Aandachtspunten bij fusies en overnames in de zorg’ gaan wij in op specifieke aspecten die spelen bij fusies en overnames in de zorgsector. Dit artikel van de artikelenreeks ‘Aandachtspunten bij fusies en overnames in de zorg’ gaat over de overgang van vergunningen.
In dit artikel

Fusie

Kenmerkend voor een juridische fusie is dat het vermogen van de verdwijnende rechtspersoon door het passeren van de notariële fusieakte automatisch overgaat op de verkrijgende rechtspersoon. De vermogensbestanddelen van de verdwijnende rechtspersoon hoeven niet afzonderlijk te worden overgedragen en medewerking van schuldeisers en contractspartners is in beginsel niet nodig.

Op deze hoofdregel bestaan echter uitzonderingen, bijvoorbeeld bij vergunningen. Zo vervalt een vergunning op grond van de Geneesmiddelenwet (vereist voor het produceren en/of verhandelen van medicijnen) bij een juridische fusie waarbij de vergunninghouder de verdwijnende rechtspersoon is. Ook de Wtza-vergunning van de verdwijnende rechtspersoon gaat niet mee over op de verkrijgende rechtspersoon. Een verkrijgende rechtspersoon die geen Wtza-vergunning heeft en door de fusie vergunningplichtig wordt (bijvoorbeeld omdat hij fuseert met een instelling die zorg als omschreven in de Wlz of Zvw levert of omdat hij door de fusie de grens van tien zorgverleners overschrijdt), dient een Wtza-vergunning aan te vragen bij het CIBG. Daarnaast zijn er vergunningen die wel kunnen overgaan bij een fusie maar dan alleen met toestemming van de vergunningverlenende instantie. Een voorbeeld hiervan is een stralingsvergunning op grond van de Kernenergiewet.

Overname

Bij een aandelenoverdracht vindt er geen overdracht van vermogensbestanddelen van de zorg BV plaats. Vergunningen waarover de zorg BV beschikt blijven in de zorg BV. Mogelijk bevatten de vergunningvoorwaarden wel een zogenaamde change-of-control bepaling op grond waarvan de vergunningverlenende instantie de bevoegdheid heeft de vergunning in te trekken of de vergunningvoorwaarden aan te passen bij een wijziging van de zeggenschap over de zorg BV.

Of een vergunning in het kader van een activa-/passiva-transactie kan worden overgedragen is afhankelijk van wat hierover is bepaald in de toepasselijke wet- en regelgeving en vergunningvoorwaarden. Niet alle vergunningen zijn overdraagbaar. Een Wtza-vergunning kan bijvoorbeeld niet worden overgedragen: de overnemende partij dient zelf een Wtza-vergunning aan te vragen bij het CIBG als hij die nog niet heeft en door de overname vergunningplichtig wordt (bijvoorbeeld omdat hij zorg als omschreven in de Wlz of Zvw overneemt of door de overname de grens van tien zorgverleners overschrijdt). Een stralingsvergunning kan wel worden overgedragen maar alleen met toestemming van de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS).

Tip

Bij fusies of overnames dient tijdig in kaart te worden gebracht welke vergunningen de verkrijgende fusiepartner/overnemende partij nodig heeft. Omdat het aanvragen van een vergunning door de verkrijgende fusiepartner/overnemende partij respectievelijk het verlenen van medewerking door de vergunningverlenende instantie vaak enige tijd in beslag neemt, is het raadzaam om een dergelijk traject tijdig in gang te zetten.

Gerelateerde blogartikelen

Blogs die in deze blogreeks zijn verschenen:

Aandachtspunten bij fusies en overnames in de zorg: Interne gremia

Aandachtspunten bij fusies en overnames in de zorg: AGB-codes en VECOZO-registraties

Aandachtspunten bij fusies en overnames in de zorg: arbeidsvoorwaarden en arbeidsverhoudingen

Contact

Wilt u meer weten over fusies en overnames in de zorgsector? Neem dan gerust contact met ons op. Ons kantoor beschikt over een multidisciplinair team met advocaten, notarissen en fiscalisten dat gespecialiseerd is in het begeleiden van fusies en overnames in de zorgsector.

Gerelateerd