Grondbeleid
In de huidige markt is er een toenemende vraag naar beperkte grondoppervlaktes, met diverse ruimteclaims zoals voor zonnepanelen, infrastructuur voor wegen en spoor, natuurgebieden en woonwijken. Daarnaast vraagt de energietransitie om de aanleg van kabels, leidingen en infrastructuur. Om deze ontwikkelingen te faciliteren, moet een overheid of netbeheerder soms kunnen beschikken over grond van een derde, met in het uiterste geval een gedoogplicht- of onteigeningsprocedure als gevolg. De Omgevingswet heeft de procedures hiervoor ingrijpend veranderd.
Schadevergoedingsprocedures
Discussies over schadevergoeding bij overheidsingrijpen zoals onteigening, gedoogplichten, planschade of nadeelcompensatie zijn steeds gecompliceerder geworden. De strijd om schaarse ruimte zorgt voor meer procedures en juridische uitdagingen rondom planschade en grondbeleid, nadeelcompensatie en grondbeleid, en schadevergoeding bij gedoogplichten en onteigening.
Dirkzwager biedt gespecialiseerde ondersteuning in deze complexe trajecten, waarbij onze ervaren specialisten zorgen voor effectieve belangenbehartiging en deskundige juridische bijstand.
Begeleiding van het gehele proces van grondverwerving
Vanaf het eerste besluit om de grond te verwerven tot de uiteindelijke eigendomsverkrijging, begeleiden wij cliënten door de volgende stappen:
1. Voorkeursrechten:
Initiatie van het proces door het voorkeursrecht op de betreffende grond op te leggen.
2. Gemeentelijk grondbeleid:
Begeleiding van de gemeente en bevoegde partijen bij het proces van middellijke verwerving van de grond.
3. Onteigeningsdossier:
Assistentie bij samenstellen van het onteigenings-dossier en voorbereiden van de besluitvorming, inclusief het voeren van middellijk overleg.
4. Grondbeleid en onteigeningsprocedures:
Begeleiding van de gemeente en bevoegde partijen bij de onteigeningsprocedure, inclusief juridische stappen en communicatie.
5. Eigendomsverkrijging:
Ondersteuning bij de laatste fase, waarin de eigendom daadwerkelijk wordt verkregen, inclusief het opstellen van akten door notarissen.
Wilt u meer informatie over onze dienstverlening of heeft u een vraag?
Direct contact met een van onze specialisten?
Onze advocaten, notarissen en fiscalisten werken nauw met elkaar en met u samen. Vanuit een brede blik, leveren we deskundig advies en concrete oplossingen die écht verder helpen.
- Betrokken specialisten
- Pragmatische aanpak
- Persoonlijk en snel contact
Kabels en leidingen in de energietransitie
Nederland beschikt over een uitgebreid netwerk van kabels en leidingen voor gas, water en elektriciteit. Toch kan het door de energietransitie noodzakelijk zijn om deze infrastructuur te verleggen of nieuwe aan te leggen. Dit roept natuurlijk vragen op. Hoe dit het beste kan worden uitgevoerd? Wie is verantwoordelijk voor de kosten? Wie is er aansprakelijk wanneer er schade aan deze netwerken ontstaat?
Dirkzwager ondersteunt bij het verkrijgen van benodigde vergunningen, het oplossen van juridische geschillen en het voeren van procedures.
Ontdek alle kennisartikelen
Blijf op de hoogte van nieuws en actuele onderwerpen in het vakgebied en vindt verdiepende kennis, inzichten en praktische tips.
Hoe werkt de inspanningsverplichting in een anterieure overeenkomst door bij het wijzigen van een omgevingsplan of BOPA?
Nadeelcompensatie Geertruidenberg: peildatum inkomensschade bij verkeersbesluiten
Nadeelcompensatie Almelo: invloed werkzaamheden op referentieperiode omzetderving
Planschade Papendrecht: Afdeling verduidelijkt eerdere rechtspraak over de vergoeding van inkomensderving
Uitspraak speelautomatenhal Vlaardingen: Afdeling oordeelt over schaarse vergunningen
Aankomende online en live events
Tijdens onze events delen we diepgaande kennis en pragmatische inzichten over actuele onderwerpen in het vakgebied. Onze events zijn zowel online als op locatie.
Dirkzwager organiseert het jaarlijks terugkerend seminar Actualiteiten Onteigening op 25 november 2024 in Roermond.
Wat houdt het aanbestedingsrecht in de praktijk in? Wat is van belang en waar moet je op letten bij de raming van (repeterende) opdrachten, de accountantscontrole, het opstellen van selectie- en gunningscriteria, de beoordeling(commissies) en de motivering van een gunningsbeslissing? Wat is het verschil tussen de klassieke overheid en een speciale sectorbedrijf (deel 2 vs. deel 3 Aanbestedingswet)?
Wij organiseren ook events op maat. Van kleine tot grote groepen, we zorgen voor een inspirerende sessie afgestemd op uw wensen. Informeer naar de mogelijkheden.
Heeft u een vraag? Kom vrijblijvend in contact met onze specialisten
Ontvang relevant nieuws op uw interessegebied
- Eenmalig per maand
- Zelf uw voorkeuren opgeven
- Makkelijk uitschrijven