Algemeen Bestuursrecht
In Nederland zijn de spelregels van het bestuursrecht vastgelegd in de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Deze wet regelt de relatie tussen overheid, burgers en bedrijven. Bestuursrecht draait om besluiten van de overheid zoals vergunningen, handhavingsbesluiten en subsidieverlening. Daarnaast moeten overheden en semi-overheden volgens de Wet open overheid transparantie waarborgen, evenredigheid in besluitvorming handhaven en veiligheid binnen de openbare orde garanderen.
Toenemende vraag naar gespecialiseerde kennis
Door de toenemende nadruk op transparantie en responsiviteit stijgt de vraag naar gespecialiseerde kennis in toezicht, bestuurlijke handhaving en het beheer van gemeenschappelijke regelingen. Dirkzwager ondersteunt zowel overheden als bedrijven met procedures over uiteenlopende bestuursrechtelijke aangelegenheden en deskundig juridisch advies over het bestuursrecht.
De Wet open overheid
De Wet open overheid (Woo) reguleert overheidsinformatie voor controle op goed bestuur, vereist openbaarmaking van informatie door overheden en streeft naar transparantie voor burgers en bedrijven. Het proces van openbaarmaking brengt complexe afwegingen met zich mee, en vereist snelle beslissingen binnen korte termijnen.
Wij helpen u met Woo-verzoeken, besluiten en bezwaarschriften, inclusief beoordeling en toepassing van weigeringsgronden. Daarnaast bieden we ondersteuning bij (hoger) beroep, voorlopige voorzieningen, zienswijzen, misbruikpreventie en begeleiden we u door de veranderingen die de Woo met zich meebrengt.
Wilt u meer informatie over onze dienstverlening of heeft u een vraag?
Toezicht en handhaving
Toezicht en handhaving spelen een belangrijke rol binnen het bestuursrecht. Strikte naleving van formele en juridische regels is dus noodzakelijk. Het naleven van de regels vormt in de praktijk vaak een behoorlijke uitdaging. Elke overtreding kan leiden tot handhavend optreden zoals het opleggen van dwangsommen, bestuurlijke boetes of het uitvoeren van bestuursdwang.
Dirkzwager ondersteunt zowel bedrijven als overheden bij diverse juridische kwesties binnen het bestuursrecht. Of het nu gaat om het opstellen van beschikkingen, het adviseren over handhavingsbeleid, of het procederen bij geschillen, wij staan onze cliënten bij met maximale toewijding en expertise. Naast het oplossen van juridische complicaties bieden wij ook preventieve en strategische oplossingen die bijdragen aan een effectieve naleving en een duurzame leefomgeving.
Schaarse rechten
De verdeling van schaarse rechten door de overheid heeft de afgelopen jaren veel (juridische) aandacht gekregen. Mag een schaarse vergunning nog onderhands worden verleend? Hoe moet de beperkte duur van een schaars recht worden bepaald? En op welke wijze kan voldoende transparantie worden verzekerd in de competitie tussen gegadigden?
Een procedure rondom het verlenen van subsidies en vergunningen vereist vaak deskundige advisering en begeleiding, gericht op naleving van de geldende juridische kaders en transparantie-eisen. Wij helpen bij het ontwikkelen van eerlijk en rechtmatig beleid en procederen wanneer nodig, altijd met het doel om een rechtvaardige en transparante verdeling van schaarse rechten te waarborgen.
Direct contact met een van onze specialisten?
Onze advocaten, notarissen en fiscalisten werken nauw met elkaar en met u samen. Vanuit een brede blik, leveren we deskundig advies en concrete oplossingen die écht verder helpen.
- Betrokken specialisten
- Pragmatische aanpak
- Persoonlijk en snel contact
Ontdek alle kennisartikelen
Blijf op de hoogte van nieuws en actuele onderwerpen in het vakgebied en vindt verdiepende kennis, inzichten en praktische tips.
Het additionaliteitsvereiste bij stikstof: wanneer is extern salderen bij een project nu mogelijk?
Het gevolg van een geslaagd beroep op vertrouwensbeginsel
Overzichtsuitspraak: het aanvoeren van nieuwe bewijsmiddelen/ beroepsgronden
Een slechtere positie door het instellen van beroep: het is mogelijk!
Aanvrager bouwvergunning niet altijd een belanghebbende in de zin van de Awb
Aankomende online en live events
Tijdens onze events delen we diepgaande kennis en pragmatische inzichten over actuele onderwerpen in het vakgebied. Onze events zijn zowel online als op locatie.
Dirkzwager organiseert het jaarlijks terugkerend seminar Actualiteiten Onteigening op 25 november 2024 in Roermond.
Wat houdt het aanbestedingsrecht in de praktijk in? Wat is van belang en waar moet je op letten bij de raming van (repeterende) opdrachten, de accountantscontrole, het opstellen van selectie- en gunningscriteria, de beoordeling(commissies) en de motivering van een gunningsbeslissing? Wat is het verschil tussen de klassieke overheid en een speciale sectorbedrijf (deel 2 vs. deel 3 Aanbestedingswet)?
Wij organiseren ook events op maat. Van kleine tot grote groepen, we zorgen voor een inspirerende sessie afgestemd op uw wensen. Informeer naar de mogelijkheden.
Ontvang relevant nieuws op uw interessegebied
- Eenmalig per maand
- Zelf uw voorkeuren opgeven
- Makkelijk uitschrijven