Compliance en integriteit
Compliance en integriteit zijn steeds belangrijkere thema’s op de beleidsagenda van organisaties. Werkgevers worden geconfronteerd met een groeiend aantal nationale en internationale wetten en regels. Naleving hiervan en sturen op integer handelen binnen de onderneming is essentieel om sancties en reputatieschade te voorkomen.
Vertrouwen scheppen, marktpositie behouden en talent aantrekken
Goed handelen op dit vlak draagt bij aan het vertrouwen in uw onderneming van zowel personeel als afnemers van uw diensten of producten. Dit vertrouwen is essentieel voor het behoud van uw marktpositie en het aantrekken van talent. Een goed integriteitsbeleid minimaliseert stress en onzekerheid bij personeel, wat leidt tot een lager ziekteverzuim, betrokken personeel en een positieve werkcultuur.
Sturen op compliance en integriteit is essentieel, maar niet gemakkelijk. Issues variëren van (seksuele) intimidatie, discriminatie, agressie, fraude, diefstal, gebruik van verdovende middelen, belangenverstrengeling, misbruik van macht of informatie, schending van vertrouwelijkheid en wangedrag in privétijd.
Crisismanagement: beheersen en herstellen
Compliant en integer gedrag kan gestimuleerd worden door goed beleid en handhaving, maar issues kunnen nooit volledig worden voorkomen. Bij compliance-incidenten moet dan ook snel en juist worden gehandeld.
Bedrijven en organisaties in crisis moeten de juiste stappen nemen om de situatie te beheersen en waar mogelijk te herstellen. Dit kan met de hulp van onze experts die juridisch crisismanagement verzorgen en zo nodig samenwerken met (forensisch) onderzoekers, communicatieadviseurs en andere deskundigen. Met als doel uw onderneming door een crisis te helpen en schade te minimaliseren.
Wilt u meer informatie over onze dienstverlening of heeft u een vraag?
Direct contact met een van onze specialisten?
Onze advocaten, notarissen en fiscalisten werken nauw met elkaar en met u samen. Vanuit een brede blik, leveren we deskundig advies en concrete oplossingen die écht verder helpen.
- Betrokken specialisten
- Pragmatische aanpak
- Persoonlijk en snel contact
Inzetten van preventieve beleidsvoering
Het verschilt per onderneming – en vaak zelfs per functiegroep – wat onder compliant en integer handelen wordt verstaan. Integriteitsbeleid is dus maatwerk. Het is belangrijk dat het integriteitsbeleid schriftelijk wordt vastgelegd, het aansluit bij de waarden en behoeften van de organisatie en wordt verankerd in de organisatiecultuur. De volgende onderwerpen komen daarbij voorbij:
- Gedragscodes en andere protocollen
- Meldprocedures en klachtenregelingen
- Klokkenluidersregelingen
- Personeelsscreening, rekening houdend met privacyrechten
- Interne/externe vertrouwenspersonen
(Disciplinaire) maatregelen en gerechtelijke procedures
Wanneer een (ex-)werknemer niet-integer heeft gehandeld, kunnen verschillende maatregelen worden getroffen. Deze variëren van op non-actiefstelling, officiële waarschuwingen en demotie tot schorsing of zelfs ontslag.
Bovenstaande zaken vragen om arbeidsrechtspecialisten met ruime ervaring met procederen, onder meer op het terrein van ontslag, discriminatiegeschillen, schending van bedrijfsgeheimen en beslaglegging.
Dirkzwager staat klaar om kennis en ervaring in de praktijk in te zetten om uw onderneming te ondersteunen op het gebied van legal compliance en integriteit.
Ontdek alle kennisartikelen
Blijf op de hoogte van nieuws en actuele onderwerpen in het vakgebied en vindt verdiepende kennis, inzichten en praktische tips.
Klokkenluider of schender van bedrijfsgeheimen en privacyrechten? Wat werkgevers moeten weten en doen
Niets doen is geen optie, hernieuwde Handreiking “Cultuurverandering op de werkvloer”
Jurisprudentieoverzicht Integriteit - november 2023
Jurisprudentieoverzicht Integriteit - oktober 2023
Jurisprudentieoverzicht Integriteit - september 2023
Aankomende online en live events
Tijdens onze events delen we diepgaande kennis en pragmatische inzichten over actuele onderwerpen in het vakgebied. Onze events zijn zowel online als op locatie.
Het strategisch inkopen van huisartsinformatiesystemen (HIS) wordt steeds vaker georganiseerd door regio-organisaties binnen de eerstelijnszorg. Hierbij zien we een groeiende voorkeur voor het werken met een “preferred supplier” of zelfs het invoeren van een “één HIS”-beleid. Daarnaast brengen technologische innovaties, zoals Artificial Intelligence, nieuwe mogelijkheden én uitdagingen voor de eerstelijnszorg met zich mee.
De laatste jaren is er een trend dat patiënten steeds vaker bij zorgaanbieders vragen om inzage in of (gedeeltelijke) vernietiging van hun dossiers. Recente wetswijzigingen en ontwikkelingen in de rechtspraak hebben hier mede invloed op gehad, zoals de wijziging van de Wet aanvullende bepalingen gegevensverwerkingen in de zorg (Wabvpz) die het recht op ‘elektronische’ inzage heeft geïntroduceerd.
Wij organiseren ook events op maat. Van kleine tot grote groepen, we zorgen voor een inspirerende sessie afgestemd op uw wensen. Informeer naar de mogelijkheden.
Ontvang relevant nieuws op uw interessegebied
- Eenmalig per maand
- Zelf uw voorkeuren opgeven
- Makkelijk uitschrijven