Naar Aanbesteding & Mededinging

Aanbestedingsrecht

Zowel aanbestedende diensten als inschrijvers krijgen te maken met een scala aan uitdagingen en ontwikkelingen. Van het vaststellen van een aanbestedingsplicht tot het verkennen van samenwerkingsmogelijkheden, elke stap in het proces vereist inzichtelijk en strategisch denken. Rechtmatigheid en proportionaliteit spelen een centrale rol, evenals de noodzaak om bezwaarprocedures en kort gedingen effectief te kunnen aanpakken. Voor inschrijvers is het van belang op de hoogte te zijn van hun rechten en op de juiste wijze deel te nemen aan een inkoopprocedure, omdat een foutje al snel grote gevolgen (terzijdelegging) kan hebben.

Aanbesteding - hero - wegwijzer

Onze specialisten

Tony van Wijk 
Tony van Wijk 
Advocaat - Partner
Aanbesteding & Mededinging
Bekijk
Frank Cornelissen 
Frank Cornelissen 
Advocaat - Associate Partner
Aanbesteding & Mededinging
Bekijk

Netbeheerders en de energietransitie

Netbeheerders hebben samen met de overheid een belangrijke rol te vervullen in de energietransitie. Daarbij moeten zij voldoen aan specifieke aanbestedingsnormen (voor zogenaamde speciale sectorbedrijven). Er bestaan ook mogelijkheden om (zonder aanbestedingsplicht) samenwerkingsverbanden aan te gaan. Bijvoorbeeld voor netwerkbedrijven om te participeren in een warmtebedrijf (Wet Collectieve Warmte) of het uitvoeren van opdrachten van of samen met andere netwerkbedrijven.

Aanbesteding_energie_hoogspanningsmast_1

Aanbestedingen in het sociaal domein

Bij de inkoop van zorg moeten gemeenten zich houden aan de Aanbestedingswet, maar ook aan de specifieke inkoopregels die gelden voor het sociaal domein, zoals de verplichting reële tarieven te hanteren. Daarom is juiste juridische begeleiding en expertise bij (samenwerkingsverbanden van) gemeenten bij de inkoop/ aanbesteding in het sociaal domein nodig. Bijvoorbeeld voor het opstellen van aanbestedingsstukken of het verdedigen van gunningsbeslissingen in kort geding.

Ook zorgaanbieders krijgen te maken met het aanbestedingsrecht. Bij inkoopprocedures door niet-aanbestedende diensten (zoals zorgverzekeraars en algemene ziekenhuizen) gelden de beginselen van transparantie en gelijkheid. Zorgaanbieders behoeven daarom effectieve ondersteuning bij het opstellen van offertes, het stellen van vragen tijdens inkoopprocedures, het in kort geding aanvechten van een negatieve gunningsbeslissing of het bewerkstelligen van reële tarieven.

Aanbesteding_paardenbloem_meisje_2

Gronduitgifte en schaarse rechten (‘Didam’)

Overheden moeten bij de uitgifte van schaarse rechten (vergunningen/subsidies) en grond een soort tenderprocedure houden zodat alle gegadigden een eerlijke kans tot verwerving krijgen. Dit volgt uit jurisprudentie van de Afdeling bestuursrechtspraak (schaarse rechten) en de Hoge Raad (het ‘Didam-arrest’ inzake grondverkoop).

Het aanbestedingsteam van Dirkzwager adviseert overheden en marktpartijen over publieke gronduitgifte en de toewijzing van schaarse rechten. Onze advocaten assisteren bij het organiseren van uitgifteprocedures, inclusief de motivering ervan, en bieden ondersteuning en juridische bijstand bij geschillen daarover (in kort geding en bodemprocedures).

Aanbesteding_platteland_luchtfoto_3

De kracht van Dirkzwager

Algemeen contact

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening of heeft u een vraag over het aanbestedingsrecht?

Direct contact met onze advocaten  aanbestedingsrecht?

Onze advocaten, notarissen en fiscalisten werken nauw met elkaar en met u samen. Vanuit een brede blik, leveren we deskundig advies en concrete oplossingen die écht verder helpen. 

  • Betrokken specialisten
  • Pragmatische aanpak
  • Persoonlijk en snel contact
Bekijk iedereen
Bekijk iedereen

Ontdek alle kennisartikelen

Blijf op de hoogte van nieuws en actuele onderwerpen in het aanbestedingsrecht en vindt verdiepende kennis, inzichten en praktische tips.

vrouw justitia
Artikel
Aanbesteding & Mededinging

Vendor lock-in is objectieve rechtvaardiging voor toeschrijven naar merk

12 december 2024 - "Ingeval van afhankelijkheid tussen aanbesteder en een bepaald merk of product lijkt het te zijn toegestaan dat de aanbestedende dienst dit merk of product bij...
vrouw justitia
Artikel
Aanbesteding & Mededinging

Beroep op derden: hoe, wat, wanneer?

12 december 2024 - Al sinds de arresten inzake Siemens en Holst Italia is het een aanbestedingsrechtelijke zekerheid dat inschrijvers een beroep kunnen doen op derden voor...
vrouw justitia
Artikel
Aanbesteding & Mededinging

Inschrijving onvolledig – ongeldig of niet?

12 december 2024 - Onvolledige inschrijvingen bezorgen aanbesteders nog steeds hoofdbrekens. Mogen ontbrekende stukken worden aangevuld? Of moet de inschrijving toch ongeldig...
Artikel
Aanbesteding & Mededinging

Grossmann blijft gehandhaafd: te laat is te laat

12 december 2024 - Op 7 oktober 2020 heeft de Haagse kort gedingrechter geoordeeld dat de Grossmann-leer nog steeds leidend is. Een rechtsverwerkingsclausule in de...
Wereldkaart - grensoverschrijdend belang aanbesteding
Artikel
Aanbesteding & Mededinging

Concrete buitenlandse interesse niet vereist voor duidelijk grensoverschrijdend belang

12 december 2024 - Het aanbestedingsrecht brengt verplichtingen mee voor overheidsopdrachten met een waarde onder de toepasselijke drempels met een duidelijk grensoverschrijdend...